Glas Javnosti

REZERVE KRVI NA MINIMUMU: Institut za transfuziju apeluje na građane da daju krv

Društvo
Autor: Glas javnosti

U Institutu za transfuziju krvi trenutno ima zalihe krvi na jednodnevnim, odnosno jednoipodnevnim rezervama, a najviše nedostaju A i O krvna grupa, i pozitivna i negativna, izjavila je Mirjana Knežević iz Instituta.

„U rezervama kojima raspolažemo više od 50 odsto su B pozitivna i AB pozitivna krvna grupa, što jasno govori da su ostale krvne grupe dosta manje prisutne“, rekla je Mirjana Knežević i pozvala građane da daju krv i zaista pomognu onima koji su sada u bolnici.

Navela je da će 1. i 2. januara Institut raditi od 8 do 15 časova u Ulici svetog Save 39, uz napomenu da krv može dati svaka zdrava, odrasla osoba od 18 do 65 godina, koja se na dan davanja krvi oseća dobro, ne pije lekove, nije na nekoj terapiji, nije u poslednjih šest meseci imala bilo kakvo hirurško sečenje, ušivanje kože, da bude odmorna, naspavana.



Na pitanje da li je bilo odlaganja operacija zbog nedostatka krvi, kaže da za sada nije bilo odlaganja i da su svi planirani programi realizovani, ali da ne mogu da garantuju da se to neće dogoditi u narednom periodu.

„Dobro je što se određene operacije i ne zakazuju u ovom prazničnom periodu, ali nikada ne znamo šta može da se desi i u novogodišnjoj noći i tokom novogodišnjih i Božićnih praznika“, rekla je Knežević, uz napomenu da se neke rezerve ostavljaju za urgentne situacije i hitna stanja.

Glas javnosti/R05S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR