Glas Javnosti

Putnici šokirani: Neki vozači i dalje drže grejanje, evo kad počinje sa radom klima

Društvo
Autor: Glas javnosti

U gradskom prevozu sve toplije!

Visoke temperature tokom ove zime i početka proleća su nas iznenadile. U gradskom prevozu, kada je napolju već vruće, unutra je još toplije. Zbog toga putnici često traže od vozača da, ako ne mogu da uključe klimu, barem isključe grejanje.

Iako je tek april, lepeze su već postale uobičajen prizor u javnom prevozu, jer su postale neophodna oprema za vožnju gradskim autobusima.
Putnici su izjavili da je klima u gradskom autobusu neophodna. Možda ne svakog dana, ali u danima poput ovih – vreme je, kažu, da se klima uključi.

Prema propisima, kada je napolju temperatura iznad 25 stepeni, klima mora biti uključena, a vozila rashlađena. Takođe, obavezno je provetravanje.

- Provetravanje znači da mora da ima svežeg vazduha. Zato je obaveza da, pored klima-uređaja koji je obavezan, autobusi moraju da imaju i prozore koji mogu da se otvore. Pa je propisano i koliko prozora vozilo mora da ima, kao i ostali tehnički uslovi koje vozilo mora da ispuni - objašnjava Dragiša Ivanović iz Konzorcijuma "Avala bus 500".


Jedino se u španskim tramvajima klima može uključiti automatski, u ostalim vozilima to radi vozač. Servisiranje klima-uređaja u vozilima trebalo bi da je već obavljeno.

- Kaže se stručno da se vozila za leto spremaju zimi, tokom cele godine se radi kontinuirano praćenje ispravnosti svih uređaja u vozilu, pa samim tim i klima-uređaja, ali neki generalni pregled se vrši već i tokom hladnih dana, a konačne provere kad krenu ovi topli dani jer tad može da se izvrši prava provera da li su uređaji u zadovoljavajućem stanju - ističe Ivanović.

Ipak, nije retkost da ovih dana, umesto klime, radi grejanje. Po propisima, grejanja bi u vozilima javnog gradskog prevoza trebalo da bude kada je temperatura napolju niža od 10 stepeni.

- Neizdrživo je, izgleda kao da ste u sauni, u punom vozilu u gužvi u saobraćajnom špicu je baš neizdrživo - kaže jedan od putnika.

Nadležni kažu da je grejanje najčešće posledica kvara, ali da se takva vozila ne isključuju istog momenta iz saobraćaja već najčešće na kraju smene.

U odluci o javnom linijskom prevozu stoji da od 1. jula do 31. avgusta u saobraćaju ne sme da bude vozila bez klime. Izuzetak su tramvaji, jer osim "španaca", ostali nemaju rashladne uređaje niti ih je moguće ugraditi.


Glas javnosti/R01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR