Glas Javnosti

Psiholog otkriva tri razloga zašto tinejdžeri odbijaju da razgovaraju sa roditeljima

Društvo
Autor: Glas javnosti

Razumevanje tinejdžerskih iskustava i postavljanje otvorenih pitanja mogu pomoći u održavanju zdrave komunikacije između roditelja i tinejdžera.

Tinejdžerske godine su često izazovan period, obeležen intenzivnim emocionalnim promenama. Tinejdžeri često osećaju potrebu za samostalnošću i istraživanjem sopstvenog identiteta, što može dovesti do napetosti u komunikaciji sa roditeljima.

Razumevanje tinejdžerskih iskustava i postavljanje otvorenih pitanja mogu pomoći u održavanju zdrave komunikacije između roditelja i tinejdžera.


Psiholog Beki Kenedi nedavno je na Instagramu podelila tri razloga zašto tinejdžeri odbijaju da komuniciraju sa roditeljima.

Trude se da razumeju i razviju svoj identitet

Psiholog navodi da je glavni zadatak tokom tinejdžerskih godina da počne da oblikuje sopstveni identitet. Zbog toga tinejdžeri često guraju roditelje od sebe kako bi sebi dali prostor koji im je potreban da počnu da se definišu.

Ovaj period zahteva strpljenje i otvorenost u komunikaciji kako bi se očuvala veza između roditelja i tinejdžera.

Plaše se da će im roditelji suditi

„Tokom tinejdžerskih godina, posebno je važno ponuditi podršku bez davanja rešenja“, kaže Kenedi u videu. Dakle, kada tinejdžeri razgovaraju sa nama, važno je da ih saslušamo pre nego što damo savet.


Stide se

„Ako tinejdžer oseća sramotu, često će odgurnuti svoje roditelje jer ne žele da se suoče sa onim što su upravo uradili. On tvrdi da je ovo posebno važno ako imamo duboko emotivnu decu koja su sklona stidu i kod kojih sram može da pretvori ranjivost u eksploziju osećanja“, objašnjava psiholog.

Ona kao najvažnije navodi „da će vas vaša deca tokom tinejdžerskih godina odgurnuti, ali je ključno da i dalje pokušavate da se povežete sa njima“.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR