Glas Javnosti

POMOZITE DA MIHAILA, GAVRILA I RAFAILA VRATE MAJCI: Otvoreno pismo udruženja patrijarhu Porfiriju

Društvo
Autor: Glas javnosti

Nekoliko udruženja uputilo je otvoreno pismo – apel patrijarhu Porfiriju da iskoristiti svoj autoritet poglavara SPC i utiče da se Novosađanki Ani Mihaljici vrate deca koju joj je, kako navode, uprkos sudskoj odluci, oduzeo Centar za socijalni rad.

Pismo prenosimo u celosti:

“Vaša Svetosti,

Želimo da Vas obavestimo da je Centar za socijalni rad u Novom Sadu oduzeo tri sina našoj sestri Ani Mihaljici. Sud je doneo odluku da se deca vrate majci, ali Centar za socijalni rad, tačnije osoba koja ga predvodi u Novom Sadu, Vladislava Krsmanović, ne želi da ispoštuje odluku suda.

Ana Mihaljica je član Crkve Hristove, sa prebivalištem u Novom Sadu, nekadašnji student Bogoslovskog fakulteta u Beogradu, a sinovi su joj Mihaljica Mihailo, Gavrilo i Rafailo od 10, 6 i 3 godine. Umesto da su sa svojom majkom, deca se nalaze u Sigurnoj kući za decu i pri tom je najstarijem onemogućeno da ide u školu.

Upravna vlast ne može da bude iznad sudske vlasti, jer se time narušava načelo demokratske podele vlasti, a u konkretnom slučaju upravnu vlast, između ostalog, sprovode centri za socijalni rad, kojima je primarna nadležnost da vode brigu o porodici, a posebno deci, kao najosetljivijoj kategoriji populacije od koje zavisi biološki opstanak i produžetak roda. Ovakav presedan se smatra uvodom u bezvlašće, a to može da vodi u anarhiju.


Po istoj ovoj logici, svaki građanin Novog Sada može da ignoriše sudske odluke sa pozivom na slučaj Ane Mihaljice. Ako Centar za socijalni rad ne želi da poštuje sudsku odluku, i u tome ima podršku lokalne samouprave koja ne želi (ili ne sme) da reaguje, zbog čega bi onda građani Novog Sada poštovali sudske odluke?!

Pravo mora da važi podjednako za sve. Onog momenta kada pravo postane nepravo, onda se urušava pravni poredak, a oni koji ga urušavaju se zovu uzurpatori prava.

Ukoliko institucije sistema ne reaguju na adekvatan način u ovom slučaju i ne otklone uzurpaciju prava, pa ovakvo nepravo postane pravilo, onda se time stvara presedan da u svim sličnim slučajevima centri za socijalni rad mogu da ignorišu sudske odluke. Time se dalje utire put da zakonodavna vlast promeni zakon i da odluke o oduzimanju roditeljskog prava, umesto suda, donosi upravni organ –Centar za socijalni rad.


U ovom slučaju su meta Ana Mihaljica i njena deca, i ako se to nepravo pravo ne otkloni, već “sutra” Centar za socijalni rad u Novom Sadu može doći i po njihovu decu, ali i unuke.

Ako ovaj presedan bude iskorišćen za postupanje i ostalih centara za socijalni rad, u Srbiji u sličnim situacijama, onda će biti kasno i za svu ostalu decu u Srbiji, koja će postati mogući plen centara za socijalni rad, pojedinih hraniteljskih porodica koje daju mito službenicima centara da dobiju na čuvanje što više dece, ali i stranih privatnih agencija koje sa Srbijom imaju potpisane ugovore za usvajanje srpske dece, koje onda odvode u inostranstvo, bez prava institucija Srbije da se interesuju za njihovo udomljenje.

Vaša Svetosti, molimo Vas da iskoristite svoj autoritet poglavara SPC na čijoj teritoriji se dešava ceo slučaj i utičete da se deca vrate svojoj biološkoj majci, našoj sestri u Hristu, Ani Mihaljici.” – navodi se u otvorenom pismu udruženja građana NoBa, Lekari i roditelji za nauku i etiku i Pravo na izbor.

Ovaj imejl je upućen i Sinodu i episkopu bačkom u čijoj eparhiji se dešava zločin protiv majke i dece, koji učestvuju u liturgijskom sobranju u crkvi u Novom Sadu, saopšteno je iz udruženja.  

Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR