Glas Javnosti

POGUBLJENI KONCI : Unija privatnih vrtića, obustavlja rad do 5. januara

Društvo
Autor: Glas javnosti

Višemesečni problem u vezi sa subvencijama privatnim vrtićima se nastavlja. Iako je grad najavio rešavanje ovog problema, privatni vrtići saopštavaju da i dalje postoji mnogo nejasnoća i da je moguća obustava rada i da im je ostalo samo da veruju u obećanja.

Kako navode iz Unije beogradskih privatnih predškolskih ustanova njima je posle Javnog poziva Beograda za subvenciju ostalo da veruju u dobru volju i obećanja.

Glasnogovornica Unije Marija Kiković navodi da Unija većinski odlučila da načelno porihvati Javni poziv grada iako ne znaju osnovno – šta se nalazi u ugovoru, što je, kako kaže neophodno.

„Zbog nedostaka informacija javlja se strah, a to je i razlog zašto neki vrtići nisu javili na poziv“, rekla je Kiković na javnom obraćanju Unije.

Ona je podsetila da je sporno još nekoliko stvari. Način kako je doneta odluka, zatim njeno menjanje, manjak transparentnosti i direktne komunikacije sa vrtićima.

Kako navodi, pitanja sekretarijatu koja se odnose na sadržinu i funkconisanje ugovora su ostala bez odgovora.

Kiković kaže da nije jasno šta će biti sa privatnim vrtićima koji ne žele da prihvati javni poziv, kao i šta je u slučaju ako deo roditelja želi da i dalje dobija novac na račun kao što je to do sada bio slučaj.

„Kako će se u tim slučajevima realizovati naplata“, pita se Kiković.

Ipak ona je rekla da Unija i pored svega veruje u uspešnu realizaciju ovog predloga uz ogradu da je u slučaju neispunjavanja obaveza moguća obustava rada.

„Predložićemo Saveza udruženja privatnih predškolskih ustanova Beograda da se odluka o štrajka aktivira ako ne bude uplate kako je najavljeno“, istakla je Kiković-

Prema planu grada novac za decembarske subvencije trebalo bi da bude uplaćen do petog januara. Istovremeno, većina roditelja nije dobila subvenciju za oktobar.

Zatečenost

Milka Mihailović, predsednica Saveza udruženja privatnih predškolskih ustanova Beograda je rekla da je zatečena ovom dolukom Unije, koja je član Saveza.

„Čemu žurba? Zašto je organizovana ova konferencija kada se ništa nije promenilo? Preko 100 velikih vrtića nije prihvatilo javni poziv jer sa gradskim sekratrijatom nemamo nikakvu saradnju“.

Sekretarka učestvovala u milionskoj proneveri?

Na čelu seketarijata za obrazovanje i dečju zaštitu nalazi se Aleksndar Čamagić, bliska saradnica Aleksndar Šapića i osoba koja je učestvovala u milionskom izvlačenju novca iz budžeta.

Ona je prema pisanju jedne istraživačke mreže jedna od onih koja kroz mrežu fantomskih organizacija lažirala izveštaje i izvlačila milione iz budžeta na javnim konkursima namenjen mladima, porodicama i ženama.

Ona je pre Skupštine grada bila na pozicijama u opštini Novi Beograd, a zatim i u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju.

Komitet pravnika za ljudska prava (Jukom) podneo je krivične prijave zbog izvlačenja više miliona evra na konkursima Ministarstva za brigu o porodici i demografiju.

Glas javnosti/B04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR