Glas Javnosti

PODRŠKA OSOBAMA SA INVALIDITETOM: Iz zapećka ka ravnopravnosti (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

"Glas javnosti“ je u okviru projekta pod nazivom "Beograd - spoj svetova", koji finansira Gradska uprave Grada Beograda, razgovarao sa predsednicom Udruženja osoba sa invaliditetom Beograd Gordanom Pušarom.

Osobe sa invaliditetom donedavno su bile u zapećku, a sada se uspostavlja ravnopravnost, ali mora još dosta toga da se učini na tom putu, ukazuje Gordana Pušara.

- Trudimo se da maksimalno pomognemo osobama sa invaliditetom, da shvate da nisu same - ističe naša sagovornica i dodaje da u toj misiji uspešno sarađuju i nailazi na razumevanje i dragocenu podršku opština, Grada Beograda i Republike.

Sprovode više projekata i programa podrške osobama sa invaliditetom, a posebno su orijentisani na pomoć u zapošljavanju. Kako bi im se olakšao i skratio put do posla, organizuju se radionice i obuke za različita zanimanja i veštine.

- Do sada smo uspeli da u različitim kompanijama zaposlimo oko 50 osoba sa invaliditetom, a planiramo da pomognemo da se zaposli još toliko- navodi Gordana Pušara i napominje da očekuje veći doprinos Nacionalne službe za zapošljavanje, kao i razumevanje poslodavaca i njihovu veću otvorenost za prijem u radni odnos osoba sa invaliditetom.   

Udruženje neprekidno radi na tome da se osobama sa invaliditetom olakša pristup objektima i izgrade rampe, bilo da je reč o institucijama ili stanovima. Takođe, u saradnji sa Bankom hrane priprema pakete pomoći brojnim porodicama.

- Veoma je bitna i psihološka podrška, a Sekretarijat za socijalnu zaštitu je to prepoznao. Trenutno radimo program "Iz kruga u okruženje" kojim pružamo psihološku podršku osobama sa invaliditetom, a u sledećem ciklusu uključićemo i njihove porodice, jer je i to važno - ističe naša sagovornica.

Kako bi se unapredio položaj osoba sa invaliditetom, predlaže, između ostalog, da im se omogući četvorosatno radno vreme, a da oni koji nisu radno sposobni, dobiju penziju, jer je za njihovu sigurnost ključno da imaju prihode.

- Udruženje je otvorenog tipa, za sve kategorije osoba sa invaliditetom, i naša vrata otvorena su za sve koji žele da se priključe - poručuje Gordana Pušara.

Ceo intervju možete pogledati u videu ispod...

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR