Glas Javnosti

Počinje suzbijanje komaraca: Velika akcija na pet beogradskih opština

Društvo
Autor: Glas javnosti

Akcija će se sprovoditi sa amfibijskih vozila

Na teritoriji Beograda ekipe Sektora ekologije i unapređenja životne sredine JKP „Gradske čistoće” počele su sprovođenje tretmana suzbijanja larvi komaraca.

“Larvicidni tretman se izvodi na svim stalnim i privremenim vodenim površinama na kojima je prethodno sproveden monitoring, a koje predstavljaju pogodno stanište za razviće larvi komaraca”, rekla je za Tanjug doktor veterinarske medicine Dubravka Planinac iz Sektora za ekologiju i unapređenje životne sredine JKP "Gradska čistoća".

Navela je da se najveći procenat takvih lokaliteta nalazi na području opština Palilula, Zemun, Novi Beograd, Surčin i Čukarica, te će tokom sezone najveći broj tretmana biti izvršen upravo u ovim gradskim opštinama. 


“Sektor ekologije i unapređenja životne sredine JKP Gradska čistoća Beograd poseduje amfibijska vozila koja sprovođenje tretmana larvi komaraca čine još bržim i efikasnijim”, rekla je Planinac. 


Objasnila je da ova vrsta tretmana podrazumeva sprovođenje kompleksnih mera suzbijanja larvi komaraca na svim vodenim površinama koje obuhvataju priobalja Save, Dunava, Topčiderske reke, Kolubare, potom melioracione kanale, bare, jezera, a u cilju smanjenja broja komaraca u gradskoj sredini. 

“Larvicidni tretman u cilju smanjenja brojnosti komaraca sprovodi se obično od sredine marta i to ručno, aplikacijom sredstva na vodene površine, a operativne ekipe Sektora za ekologiju i unapređenje životne sredine Gradske čistoće do lokacija stižu pomoću 40 terenskih vozila, čamcima, kao i pomenutim novim amfibijskim vozilima”, rekla je Planinac. 

Navela je da je amfibija posebna vrsta motornog vozila koje se može kretati po zemlji i vodi i da kada se kreće po zemlji koristi pogon točkovima, dok se za kretanje po vodi koriste posebni propeleri, odnosno elise. 

Zbog svoje multifunkcionalnosti i mogućnosti kretanja na više načina, amfibijska vozila olakšavaju rad operativcima na terenu i omogućavaju sprovođenja larvicidnog tretmana na lokacijama do kojih se nikada ranije nije stizalo. 


“Pored larvicidnog tretmana zahvaljujući amfibijama počinje da se radi i monitoring larvi na do nedavno nedostupnim lokacijama”, rekla je Planinac. 

Dodala je da su preparati koje ekipe JKP „Gradska čistoća“ koriste za tretmane suzbijanja komaraca registrovani od strane Ministarstva za zaštitu životne sredine i upisani u Privremenu listu biocidnih proizvoda, te građani nemaju razloga za strah. 

Glas javnosti /U01S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR