Glas Javnosti

PERFORMANS NA ANDRIĆEVOM VENCU: Zakon o vodama pušten NIZ VODU! (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Građani okupljeni u različite organizacije Ekološkog ustanka priredili su kod fontane na Andrićevom vencu svojevrsni performans povodom donošenja spornog Zakona o vodama.

Protest nosi naziv „Puštanje novog Zakona o vodama niz vodu“, što predstavlja čin otpora prema novom Zakonu o vodama koji je donet u Skupštini. 

- Danas ćemo da pustimo niz vodu one koji bi da se pogađaju oko naše volje, one koji hoće da donose zakon bez da pitaju narod, oni koji u našim vodima, šumi, vazduhu, zemlji vide samo plen. Oni koji ljude teraju sa svojim ognjišta, oni kojima je Rio tinto draži od svog naroda. U ruci držim novi Zakon o vodama, koji su doneli bez javne rasprave, po hitnom postupku. Ovaj zakon će biti pušten niz vodu, kao i svi oni koji su ga doneli - rekao je kupljenima Aleksandar Ćuta Jovanović.

Potom su niz vodu pustili slike, odnosno plakate, sa likom Aleksandra Šapića, Zorana Mihajlović, Tomislava Nikolića, Irena Vujović.

„Stigne je Gangula“, govorili su okupljeni, aludirajući na Šapićevu ulogu u filmu „Kad porastem biću kengur“.

Danijela Nestorović, pravna zastupnica pokreta Ekološki ustanak, potom se obratila javnosti.

- Za ovaj zakon nije pitan narod, ovo prirodno bogatstvo pripada nama, mi moramo biti pitani kome će se prirodna bogatstva davati - rekla je Nestorovićeva okupljenima.

Podsetimo, narodni poslanici usvojili su u sredu izmene Zakona o zaštiti prirode i Zakona o vodama.

Po izmenama Zakona o vodama, vodno zemljište moći će da se daje u zakup neposrednom pogodbom „za plutajuće objekte koji su postavljeni na vodnom zemljištu na teritoriji Grada Beograda do dana stupanja na snagu tog zakona“.

Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović izjavila je da je jedan od ključnih razloga za izmene zakona o zaštiti prirode odnosi se na zabranu izgradnje hidroelektrana u zaštićenim područjima čime se obezbeđuje dugoročno očuvanje prirodnih vrednosti zbog kojih je područje i proglašeno zaštićenim.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR