Glas Javnosti

PATRIJARH PORFIRIJE: Zakon o rodnoj ravnopravnosti cepa društvo

Društvo
Autor: Glas javnosti

Patrijarh srpski Porfirije izjavio je danas da je ocena mnogih da "Zakon o rodnoj ravnopravnosti na potpuno veštački, neprirodan način kreira život društva i pojedinaca dijametralno suprotan istorijskom iskustvu načina života, pa i savremenim stremljenjima našeg društva".

On je, otvarajući naučni skup „Srpski identitet, srpski jezik i Zakon o rodnoj ravnopravnosti“, u Narodnoj biblioteci Srbije, rekao da se čini da „taj zakon ima potencijal da pojedinca, ljudsku ličnost deli iznutra, diktirajući pod pretnjom sankcijama ljudima potpuno nesvojstven način mišljenja i opštenja koje proizilazi iz takvog mišljenja“.

„Na taj način stvara mogućnost da mladi naraštaji forsiranim pritiskom i manipulacijama onim što se zove ‘brejn vošing’ prestanu da budu ono što su Božijom voljom postali, ono što su po svojoj prirodi“, ocenio je patrijarh Porfirije.


On je rekao da „srpska kultura nije podeljena, niti treba da bude shizofrena, niti po svojoj prirodi može da bude podeljena“, ali je dodao da „ona nije ni unisona, ne diriguje joj jedan dirigent ili neki politički komesar i jedan centar, nego se srpska kultura slobodno razvija“.

Patrijarh Porfirije je rekao da „kultura ne treba i ne sme ni kao način života da cepa društvo, da pravi nedoumice u društvu tako da pojedinac, ličnost izgubi orjentir u prostoru i vremenu“, ali je dodao da je ocena mnogih da Zakon o rodnoj ravnopravnosti baš to čini.

On je rekao da su se danas sastali na skupu da bi još jednom razgovarali o zakonu „u svetlu ili možda mraku njegovih odredbi, da bi preispitali i sebe, svoje životne stavove i da bi svi zajedno nastojali da njihov rad i zaključci ne služe još većim podelama, antagonizmima, nego da budu koliko je to moguće zdrava osnova za društveni dijalog, dijalog sa odgovornim, relevantnim nosiocima vlasti koji će ukazati na rešenje koje je dobro i prihvatljivo za svakog“.

Kako je na skupu rečeno od januara ove godine počinje primena sankcija predviđenih Zakonom o rodnoj ravnopravnosti „prema onima koji ne izvršavaju njegove odredbe“.

Naučni skup organizovale su Informativna služba Srpske pravoslavne crkve i Matica srpska.

Skupu su prisustvovali ministarka prosvete Slavica Đukić-Dejanović i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR