Glas Javnosti

Patrijarh Porfirije podelio stipendije studentima i srednjoškolcima sa Kosova i Metohije

Društvo
Autor: Glas javnosti

Patrijarh Porfirije u Gračanici.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije podelio je danas na svečanosti u Domu kulture u Gračanici stipendije studentima i srednjoškolcima sa Kosova i Metohije.


Stipendije su dodeljene iz Zadužbine Sime Andrejevića Igumanova, jednog od najvećih prosvetnih i crkvenih dobrotvora i osnivača Prizrenske bogoslovije " Sveti Kirilo i Metodije".

Patrijarh Porfirije je naglasio da na je na ovaj način izvršeno delo Sime Igumanova koji je izdanak Kosova i Metohije.

- On je sve što je imao, svoje biće, svoje srce darovao Kosovu i Metohiji. Podelio ga , uslovno rečeno na dva dela. Jedan deo svoga srce, svoje ljubavi, svoga bića je ostavio Bogosloviji u Prizrenu, a drugi deo je ostavio takođe Kosovu i Metohiji , odnosno mladosti Kosova i Metohije - rekao je patrijarh Porfirije.


Vladika raško - prizrenski Teodosije istakao je da je patrijarh produžena ruka dobrotvora Sime Igumanova i da je ovo delo koje čini Božje delo.

- Sve činite da škola bogoslova u Prizrenu funkcioniše i da živi i radi i da profesori i radnici budu zadovoljni i učenici radosni i srećni. Ne samo Bogoslovija nego i mnogo dece, učenika i studenata sa Kosova i Metohije imaju stipendiju pomoći iz vaših ruku", naglasio je vladika raško - prizrenski Teodosije.


Na svečanosti su između ostalih nastupili i Vizantijski hor "Mojsije Petrović" iz Beograda, baletska i muzička škola iz Gračanice, kao i mladi umetnici Pavlina Radovanović, Helena Inić, Helena Popović. Po završetku svečanosti patrijarh Porfirije je krenuo put Pećke patrijaršije gde će sutra, na Božić, služiti svetu liturgiju.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR