Glas Javnosti

PALI ANĐELI! MILICU RAKIĆ (3) NATO BOMBA POGODILA DOK JE SEDELA NA NOŠI: Dozivala je mamu, a onda je usledio pakao! (VIDEO, FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Bojana Tošović bila je najmlađa žrtva NATO bombi u Srbiji, a tokom 78 dana agresije stradalo je ukupno 79 mališana, među kojima i Milica Rakić.

Trogodišnja devojčica iz Batajnice postala je simbol stradanja dece tokom tog bezumnog napada Severnoatlantske alijanse.

NATO agresija na SRJ počela je na današnji dan pre 25 godina. Milica je stradala 17. aprila 1999. u kupatilu svoje kuće, na noši, dok ju je majka spremala za spavanje. Pogođena je gelerom NATO projektila, što je bilo kobno za tek započeti život preslatke devojčice.

Na dan pogibije nacrtala je cvetiće, lale, i zalepila ih na zid. Te večeri oglasila se vazdušna opasnost nad Beogradom. NATO avioni su ponovo stizali da seju smrt.


Bojana Tošović s ocem (Foto: Privatna arhiva)


Kazaljke sata stale su na 21.45. Milica je bila u kupatilu, na noši, dok je mama Dušica u sobi spremala njen krevetić za spavanje. Vrata kupatila su bila otvorena.

- U daljini su odjekivale NATO bombe. Plašila se moja devojčica. "Mama, požuri. Dođi da me čuvaš", rekla mi je Milica, a onda - prasak - ispričala je jednom prilikom majka Dušica.


Začula se detonacija, lomnjava stakla i kupatilskih pločica, fasade... Tata Žarko je utrčao i zatekao dete bez svesti. Svuda oko nje bila je krv. Probao je da je spase. Uzeo ju je u naručje, sjurio se niz stepenice, pa u automobil, odvezavši je do Zemunske bolnice. Dežurni lekari su je primili...


Milica Rakić  (Foto: Privatna arhiva)

Rupe od gelera na fasadi zgrade i danas su vidljive.

Roditelji ih ne diraju, već tamo stoje kao nemi podsetnik na ovaj strašni zločin. Dugo posle tragedije nisu imali snage da govore, a svojevremeno je otac Žarko za Novosti rekao:

- Želeo sam da tužim NATO zbog ubistva moje Milice, ali mi je tadašnji ministar spoljnih poslova Vuk Drašković to zabranio. Od tada ne pričam javno o pogibiji naše Milice. Izlazimo svakog 17. aprila na groblje da obiđemo naše dete i potom nastavljamo da živimo. Koliko-toliko normalno.

Rakići imaju dvoje dece, Aleksu i Anđelu, ali bol za Milicom nikad neće proći.

- Ne mogu da plačem. Jednostavno, suze nekud idu. Plakali smo, Aleksa dugo nije prestajao. Mnogo je voleo Milicu, on se njoj najviše radovao. I, ne sanjam je, a volela bih. Žarko je sanja. Kad ga, ponekad, vidim ujutro gotovo samlevenog, ja i ne pitam. Znam da je sanjao Milicu - rekla je majka Dušica jednom prilikom.


Milica Rakić  (Foto: Privatna arhiva)

"Mojoj mrvici"...


Milica Rakić sahranjena je 19. aprila na batajničkom groblju. Na crvenom mermeru je njena slika, a ispod sveže cveće, uglavnom roze boje. Na poleđini spomenika je urezan potresan tekst.

"Mojoj mrvici. Znaš, mrvo moja, kad vidim tvoje drugare, pustoš mi u duši vlada! Oprosti mi zbog toga. Reci mi, mrvice moja, kako to Bogu ponestaju anđeli? Znam da si zbog toga otišla, ali kako kada si i anđeo bila i ovde! Reci mi, anđele moj mali, gde da idem, gde da te tražim"...


(Foto: Jutjub)

Majka trudna sahranila Milicu


U trenutku tragedije, 17. aprila 1999, majka Milice Rakić je bila trudna. To je saznala tek posle nesreće. Sledeće godine, 12. aprila 2000, rodila je ćerku, s razlikom od samo pet dana od Miličinog datuma smrti. Rakići su pre Milice dobili sina Aleksu.


Spomenik nastradaloj deci na Tašmajdanu   (Foto: Jutjub)

"Bili smo samo deca"


Spomenik sa epitafom "Bili smo samo deca" u beogradskom Tašmajdanskom parku, u znak sećanja na 79 stradalih mališana, a na kom se nalazi bronzana bista devojčice sa lutkom, izvajana po liku Milice Rakić, više puta je skrnavljen.


Glas javnosti/K04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR