Glas Javnosti

OTVORENA OBILAZNICA OKO BEOGRADA: Počeo saobraćaj tranzitom, očekuju se manje gužve na Gazeli (VIDEO, FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Prvi automobili preko novoizgrađene obilaznice oko Beograda krenuli su jutros u 9 časova.

Obilaznica oko Beograda, a time i Koridor 10 završeni su posle 33 godine, što praktično znači da svako ko dolazi auto-putem iz pravca Šida ili Novog Sada, a putuje ka Nišu, Kragujevcu ili jugu Srbije, više neće morati da ulazi u glavni grad.

Otvoreno je tačno 9,4 novih kilometara. Od Batajnice do niškog auto-puta kod Bubanj Potoka, moći će da se stigne auto-putem u punom profilu, to jest sa ukupno šest saobraćajnih traka, u dužini od 47 kilometara.

I značiće to svima koji na jug idu iz pravca Novog Sada i sada neće morati preko Mostarske petlje i grada. Značiće i mnogima stanovnicima grada koji su recimo blizu Laste odakle vrlo brzo uključenjem kod Bubanj Potoka mogu ka Obrenovcu, Čačku i dalje...

- Moj će predlog biti da obilaznica dobije ime po Milutinu Mrkonjiću. Nije važno što smo mi uradili teži posao, on je živeo u nekim težim vremenima i više energije je dao za ovo - kazao je on - izjavio je predsednik Aleksandar Vučić juče po otvaranju obilaznice.



Očekuje se da će obilaznica smanjiti broj vozila na mostu Gazela, koji je jedan od naših najopterećinih saobraćajnica, preko kojeg dnevno pređe između 200.000 i 250.000 ljudi, skoro 130.000 vozila, više od 7.000 lakih kamiona i više od 3.000 vozila javnog prevoza.

Obilaznica oko Beograda na deonici "Straževica" - petlja "Bubanj Potok"

Obilaznica oko Beograda povezuje krak Koridora 10b, E-75 (granica sa Mađarskom, Horgoš - Novi Sad - Beograd) sa Koridorom 10, E-70 (granica sa Hrvatskom, Batrovci - Beograd), državni put IB reda broj 26 i Rutom 4, E-763 "Milošem Velikim" (Beograd - Požega - granica sa Crnom Gorom Boljare) i ponovo delom Koridora 10, E-75 (Beograd - Niš - Preševo - granica sa Makedonijom).



Iako je sada obilaznica auto-putem spojena sa Koridorom 10 kod Bubanj Potoka, najavljeno je da će se uskoro graditi i nastavak, tzv. sektor C od Bubanj Potoka i Vinče, preko Dunava, do Pančeva, u dužini od 31 kilometar, a kako bi se nastavio saobraćajni prsten.

Radove na obilaznici oko Beograda su izvodili kineska komapnija Power China, azerbejdžanski Azvirt i domaći podizvođači.

Projekat je finansiran 15 procenata iz budžeta Srbije, a preostalih 85 procenata od kredita kineske Eksim banke.

Planovi o izgradnji obilaznice oko Beograda pravljeni su u vreme izgradnje nekadašnjeg auto-puta Bratstvo i jedinstvo, koji je zamišljen kao glavna putna saobraćajnica tadašnje SFRJ. Praktiučno je projektovao Josip Broz Tito.


Sa gradnjom jedne trake prioritetne deonice od Dobanovaca do Bubanj Potoka započelo se krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog veka uz pomoć kredita koji je odobrilo nekoliko evropskih banaka.


Glas javnosti/B06S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR