Glas Javnosti

Otvorena izložba „Čudesni PTT svet Zorana Markovića“

Društvo
Autor: Glas javnosti

Saopštenje JP Pošta Srbije prenosimo u celosti:

U sredu, 27. decembra 2023. godine, u PTT muzeju otvorena je tematska izložba „Čudesni PTT svet Zorana Markovića“. Uz svesrdnu pomoć porodice pokojnog Zorana Markovića, kao i ustupanje dvodecenijskog truda i sakupljenog fonda u stanu-muzeju (prvom privatnom PTT muzeju u našoj zemlji), u prilici smo da javnosti predstavimo različite eksponate i autorska dela našeg kolege Zorana Markovića (natpisne table, dopisnice, trube, induktorski telefon, kao i slike mail art).


Zoran Marković je nedavno preminuli rukovodilac „Pošte Srbije“ koji je više od 20 godina radio u službi revizije tehnoloških procesa Preduzeća i tako obišao sve, do najmanje, pošte. Pri radu je nailazio na raznolik stari poštanski materijal za manipulaciju. Prepoznajući važnost ovih predmeta koji u sebi nose pečat istorije, a više se ne koriste i propadaju, bilo mu je žao da budu gurnuti u zapećak i zaborav. Sakupljene predmete vezane za rad Pošte koji su bili oštećeni je restaurirao i privodio prvobitnom stanju. Kao veliki zaljubljenik u Poštu, njen rad, značaj i istoriju, takođe je, misionarski prenosio okolini svoje ideje i kolekcionarski pasionirano je skupljao segmente PTT
istorije kao neme svedoke trajanja jedne institucije koja povezuje ljude vekovima.

Ova izložba predstavlja početak saradnje čija će kruna biti oformljen legat i izložene muzealije Zorana Markovića kao deo stalne postavke PTT muzeja u Beogradu.

Pozivamo posetioce da do 11. januara posete ovu tematsku izložbu u radnom vremenu
PTT muzeja.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR