Glas Javnosti

OPREZ! KNJIGOVODSTVENA ZAVRZLAMA ZBUNILA POTROŠAČE: Šta će biti sa pogrešno uvećanim računima za gas

Društvo
Autor: Glas javnosti

Rok za plaćanje računa biće produžen do 31. januara i niko u računima od oktobra pa nadalje neće biti oštećen, obećao Dušan Bajatović.

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je danas da se kod decembarskih računa za gas, na kojima stoji i stavka duga iz oktobra, što je zbunilo potrošače koji su račun za oktobar platili, radi o "knjigovodstvenoj zavrzlami" nastaloj zato što pošta nije radila, i dodao da će rok za plaćanje biti produžen do 31. januara, a niko od potrošača neće biti oštećen.

- Radi se o knjigovodstvenoj zavrzlami, jer pošta nije radila, pa nismo mogli da odštampamo ugovor sa Poštom Srbije o štampanju i dostavljanju računa, zbog čega oktobarski računi nisu stigli na vreme. Valuta za njih je bila 15. oktobar ili 15. novembar, nismo ih dostavili i kako onda da ljudima obračunamo kamatu, a po zakonu smo za ono što je dospelo, a nije plaćeno, dužni obračunati kamatu - rekao je on gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a.

Dodao je da je zato valuta za oktobarski račun produžena do decembra.

- Onima koji su platili oktobarski račun, mi smo to knjižili kao pretplatu, jer ne možemo drugačije, pošto u suprotnom mora da se obračuna kamata. Kada je došao novembarski račun, valutu smo produžili za 15. decembar. Recimo, vi ste u oktobru potrošili 3.000 dinara, mi vam za novembar obračunamo 10.000 dinara, ali pošto ste u pretplati i još nije valuta za oktobar, mi vam umanjimo taj račun za onih 3.000 dinara, pa vi platite 7.000 dinara - objasnio je on.

Naveo je da je u računu za decembar uzeta u obzir pretplata iz oktobra i da se očekuje da će decembarski računi izdati 15. januara da iznivelišu situaciju.

- Naravno, sve je to zbunilo ljude, jer nisu svi ljudi knjigovođe, račun je komplikovan zbog dodataka koji postoje, ali važno je da niko nije oštećen - rekao je Bajatović.

Istakao je da će rok za plaćanje računa biti produžen do 31. januara i da niko u računima od oktobra pa nadalje neće biti oštećen.

Glas javnosti/K01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR