Glas Javnosti

Opasna droga hara regionom, jedna "cigareta" dovoljna je da neko umre!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Uzgajivači i preprodavci sušenu konoplju tretiraju raznim hemijskim sredstvima kako bi pojačali THC

Konzumiranje marihuane postaje daleko opasnije po zdravlje nego pre. Naime, uzgajivači konoplje, kako bi pojačali njeno dejstvo, a samim tim izazvali i veću zavisnost korisnika, počeli su da je obogaćuju trenutno najopasnijom drogom na tržištu.

Stručnjaci upozoravaju da prskanje indijske konoplje hemijskim preparatima pretvara konzumente u ozbiljne zavisnike, a može i da razvije razne oblike psihoze, pa čak i da dovede do smrti, i to posle samo jednog džointa, odnosno jedne popušene cigarete.


Naime, uzgajivači i preprodavci sušenu konoplju tretiraju raznim hemijskim sredstvima kako bi pojačali THC koji ima snažan uticaj na receptore u mozgu. Oni je „obogaćuju“ sintetskim kanabinoidima koji snažno utiču na centralni nervni sistem i štete mu.

Ovi sintetski kanabinoidi predstavljaju daleko veću opasnost od predoziranja, nego što tu snagu ima THC u konoplji. Širom Evrope zabeležen je veći broj smrtnih slučajeva izazvan upravo konzumiranjem ovakve droge, saopšteno je iz hrvatskog MUP-a, prenose tamošnji mediji.
Sintetski kanabinoidi prilikom udisanja mogu da razviju stanje anksioznosti, paranoje i halucinacija. 

Minimalne doze su opasne i izazivaju zavisnost

Kao da ovo nije dovoljno, trgovci marihuanom počeli su da svoju robu mešaju i sa trenutno najopasnijom drogom na tržištu.

Reč je o fentanilu, ili takozvanoj zombi-drogi, koja je i do 100 puta jača od morfina. Minimalne doze mogu da utiču na svest onoga ko je konzumira, i razvija zavisnost gotovo momentalno. U Americi već odnosi na hiljade života, dok Evropa, a samim tim i region Balkana, strahuje da bi i tamo mogla da uzme maha i svoje prve žrtve.

Kako je za 24sedam potvrdila prof. dr sc. Zorica Bulat, redovni profesor na Katedri za toksikologiju „Akademik Danilo Soldatović“ Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i član UO Udruženja toksikologa Srbije, godinama stručna javnost upozorava na ovu pojavu, budući da je uočeno da se ovi nekad isključivo u farmaciji korišćeni preparati zloupotrebljavaju na crnom tržištu droge.

- Godinama se srećemo sa ovim problemom pojačavanja dejstva narkotika. Stručna javnost upozorava na pojavu da se kod uzgajane konoplje, koja ima slabiji nivo THC-a, on veštački pojačava, što dovodi do sve težih posledica po konzumente. Takođe, konoplja se "obogaćuje" i sintetskim kanabinoidima, a njih ima na stotine i mogu da u maloj dozi dovedu do teških i tragičnih posledica - kaže prof. dr Zorica Bulat.


Foto:pixabay

S tim u vezi je Ministarstvo zdravlja Srbije - posle upozorenja udruženja „Prevent“ na četiri smrtna slučaja korisnika droga i izražene sumnje da je u pitanju fentanil koji se, po njihovim informacijama, pojavio i u zemljama regiona - odmah preduzelo sve raspoložive mere u cilju zaštite javnog zdravlja stanovništva i zbog činjenice da je u pitanju izuzetno opasna supstanca. 

- Centar za monitoring droga je hitno, kroz sistem ranog upozoravanja, obavestio nadležne institucije iz Nacionalnog sistema ranog upozoravanja radi dostavljanja informacija o registrovanim smrtnim slučajevima korisnika fentanila, kao i dostavljanja podataka o pojavi ili zapleni ove droge na teritoriji Republike Srbije (VMA – Nacionalni centar za kontrolu trovanja, Institut za sudsku medicinu - sve nacionalne filijale, MUP - Forenzički centar i Carina) - saopšteno je krajem prošle godine.

Istovremeno je održan hitan sastanak Vladine Komisije za psihoaktivne kontrolisane supstance čiji je sastav za ovu potrebu upotpunjen toksikolozima, hemičarima, psihijatrima, farmaceutima i pravnicima. 

Nitazen seje smrt u Evropi

Pored fentanila, sve češće se na crnom tržištu sreće i droga, uglavnom heroin, „obogaćena“ preparatima na bazi nitazena, koji spada u sintetske opioide. Reč je o izuzetno jakoj drogi, koja je takođe izazvala na desetine smrti prevashodno u Velikoj Britaniji. Nitazeni su i do 100 puta moćniji od heroina i sve češće ih dileri droge mešaju sa heroinom, izlažući na taj način smrtonosnom riziku korisnike narkotika.

Kako za 24sedam objašnjava prof. dr sc. Zorica Bulat, efekti nitazena slični su heroinu i fentanilu, ali su daleko jači, izraženiji...
- Smrt nastupa veoma brzo usled predoziranja, a rezultat su depresije respiratornog sistema - upozorava prof. Zorica Bulat.

Glas javnosti /D03S 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR