Glas Javnosti

ONI ŠTEDE STRUJU: Među 3.000 prozjumera u Srbiji nalaze se i crkve, vrtići, škole

Društvo
Autor: Glas javnosti

U Registar kupaca-proizvođača električne energije (prozjumera) Elektrodistribucije Srbije upisano približno njih 3.000, ukupne instalisane snage blizu 48 MW, što znači da se za godinu dana, od aprila 2023. do aprila ove godine, ukupna snaga prozjumera povećala skoro četiri puta, a među njima su i crkve, vrtići, škole, objavilo je Udruženje obnovljivi izvori energije (OIE).

Najveći deo od skoro 3.000 prozjumera, čine domaćinstva, kojih je 2.128. Najmanje prozjumera je u kategoriji stambenih zajednica – samo tri zgrade odlučile su se za ovaj vid proizvodnje električne energije. Na drugom mestu po broju, ali ubedljivom prvom mestu po instalisanoj snazi, nalaze se prozjumeri koji su svrstani u kategoriju Ostali kupci-proizvođači. Njih je 753 sa instalisanom snagom od 30,5 MW.
Upravo je ovu kategoriju analiziralo Udruženje OIE Srbija. Analiza pokazuje da su najbrojniji telekomunikacioni objekti, kojih ima 326 sa instalisanom snagom 3,4 MW, s tim što najveća instalisana snaga – 17,8 MW odlazi na 119 industrijskih objekata.

Zanimljivo je i da se u kategoriji Ostali kupci-proizvođači nalazi 10 crkava, devet škola i pet vrtića.
Kategorija Ostali kupci-proizvođači broji 753 proizvođača od čega su 705 pravna lica i 48 fizička lica. Ukupna instalisana snaga ove kategorije iznosi 30,5 MW. Najveći u ovoj grupi, ujedno i najveći prozjumer u Srbiji, jeste kompanija Toyo Tires iz Inđije sa instalisanom snagom od 7,5 MW.
U kategorije Ostali kupci-proizvođači, koji nisu domaćinstvo ili stambena zajednica, spadaju i marketi, restorani, trgovinski centri, a kojih ima 220 sa 7,2 MW instalisane snage.
Istovremeno, državne institucije čine samo dva odsto registrovanih prozjumera.

Podseće se da prozjumeri u Srbiji koriste proizvedenu električnu energiju za vlastite potrebe, a višak energije prenose u elektrodistributivni sistem, koji funkcioniše kao virtuelna baterija, omogućavajući svakom krajnjem kupcu da učestvuje u proizvodnji energije za vlastite potrebe, u skladu sa zakonodavstvom koje ih definiše kao kupce-proizvođače električne energije.
U skladu sa Zakonom o korišćenju OIE, kupac-proizvođač je definisan kao krajnji kupac koji je na unutrašnje instalacije priključio sopstveni objekat za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije, pri čemu se proizvedena električna energija koristi za snabdevanje sopstvene potrošnje, a višak proizvedene električne energije isporučuje u prenosni sistem, distributivni sistem, odnosno zatvoreni distributivni sistem.


Glas javnosti/ N08S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR