Glas Javnosti

Neće biti više čekanja za magnetnu rezonancu: Ustanove razmenjuju termine

Društvo
Autor: Glas javnosti

Prvi put postoji jedinstvena evidencija za magnetnu rezonancu, gde je sve na jednom mestu

Ministarstvo zdravlja pre dva meseca uvelo platformu za jedinstvenu listu zakazivanja za magnetnu rezonancu, u cilju smanjenja liste čekanja.

Pomoćnik Ministarstva zdravlja za upravljanje digitalizacijom u zdravstvu Đuro Radović kaže da je za dva meseca rada platforme u 11 ustanova povećan broj pregleda magnetnom rezonancom i da veruje da za četiri meseca za listama čekanja više neće biti potrebe.

Prema njegovim rečima, nedavno uvedena platforma za jedinstvenu listu zakazivanja smanjuje listu čekanja za magnetnu rezonancu. Naveo je da je za dva meseca rada platforme u 11 ustanova povećan broj pregleda magnetnom rezonancom.

"Kada smo uveli jedinstvenu platformu, u novembru je bilo 2.100 pregleda, dok je u decembru već bilo 2.900 pregleda, a u januaru više od 3.000, iako je prvi mesec u godini nezgoda zbog praznika i slobodnih dana", ističe Radović.


Uverava da u naredna tri ili četiri meseca liste čekanja više neće postojati pod tim nazivom već će to biti liste zakazivanja, kao i da će u softver biti uvrštene i 22 nove magnetne rezonance.

"Tada će, verujem, u roku od 30 dana biti realizovani svi pregledi. Jedinstvene liste čekanja se dosta razlikuju od sadašnjih poslovanja ustanova – koje je funkcionisalo po principu ličnih svesaka, tabela i improvizovanih aplikacija, gde je svaka za sebe vodila određenu evidenciju", kaže Radović.

Navodi da sada, prvi put, postoji jedinstvena evidencija, gde je sve na jednom mestu.

"Ustanove sada mogu međusobno da razmenjuju termine. To znači da ustanova koja nema dovoljno termina, ili čak nema magnetnu rezonancu, apsolutno može da zakaže magnetnu rezonancu u drugoj ustanovi, kao da se radi o sopstvenom resursu", naglasio je Radović.


Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR