Glas Javnosti

Naučnici otkrili uzrok glavobolje nakon pijenja crnog vina

Društvo
Autor: Glas javnosti

Jedan od istraživača, profesor Endru Voterhaus, radio je laboratorijsko istraživanje nekoliko jedinjenja crnog vina.

Koliko puta ste popili čašu-dve vina a posle koje ste osećali veliku glavobolju kao da ste popili mnogo više?

Naučnici Centra za glavobolju Univerziteta u Kaliforniji u San Francisku smatraju da su došli do razloga glavobolje uzrokovane konzumacijom crnog vina, prenosi Gardijan. 

Američki istraživači saopštili su da glavobolju uzrokuju fenolni flavonoidi, jedinjenja koja se nalaze u semenkama i koži grožđa i koja daju boju i ukus crnom vinu. Nivoi flavonoida mogu da budu 10 odsto veći kod crnih vina nego belih, otkriva istraživanje.

Kada se pije vino, alkohol se metaboliše u dva koraka - prvi predstavlja promenu alkohola u formi etanola u acetaldehid, dok drugi pretvara acetaldehid u acetat. 

Jedan od istraživača, profesor Endru Voterhaus, radio je laboratorijsko istraživanje nekoliko jedinjenja crnog vina.

Flanavol kvercetin, koji se nalazi isključivo u crnom vinu se u telu pretvara u različite supstance. Jedna od njih, kvercetin glukoronid (glikozidno jedinjenje glukuronske kiseline) blokira enzime koji pretvaraju acetaldehid u acetat, čime se toksični acetaldehid se skuplja u organizmu i stvara glavobolju, mučninu i znojenje. 

Naučnici se nadaju da će uskoro moći da testiraju teoriju u kliničkom istraživanju fokusiranom na to kako crna vina s drugačijim nivoima kvercetina utiču na pojavu glavobolja, ili kod osetljivijih osoba, migrena. Sunčevi zraci, veruju istraživači, podstiču nivoe kvercetina u grožđu, te plodovi koji rastu izloženi suncu imaju 5 puta veći nivo supstance u odnosu na ostalo grožđe.

"Moglo bi da bude od velike pomoći za ljude koji konzumiraju crno vino da budu u mogućnosti da izaberu vino koje ne izaziva glavobolje. Takođe, naše istraživanje može biti korisno vinarima pri smanjivanju kvercetina u svom grožđu," rekao je Moris Levin, direktor centra.

Glas javnosti U01S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR