Glas Javnosti

Nasilje nad medicinskim sestrama postalo je sve prisutnije i izaziva ozbiljnu zabrinutost u zdravstvenom sektoru

Društvo
Autor: Glas javnosti

Zdravstveni radnici ne mogu da dobiju status službenog lica, što bi drastično povećalo kazne za nasilnike koji ih napadaju

Napadi na zdravstvene radnike sve su češći, a poslednji primer je prebijanje medicinske sestre u KBC "Zemun" koja je napadnuta u sredu.

Njoj je, prema saznanjima našeg portala, povrede usred bela dana naneo pacijent koji je došao da primi injekciju, a prava drama nastala je kada je  zdravstenu radnicu bukvalno nokautirao.

Incident se dogodio naočigled brojnog osoblja bolnice, a kako nam je ispričao jedan od očevidaca, pacijent je ubrzo posle toga pobegao iz ustanove. Nakon što je sestra pala zaposleni su alarmirali obezbeđenje, pozvali policiju i nju odveli na preglede.

Ne mogu da imaju status službenog lica

Nažalost, ovakvi napadi su veoma česti a Zoran Ilić iz Granskog sindikata zdrastva "Nezavisnost" kaže da je već nekoliko puta zatraženo da se pooštre kazne za nasilnike ali su zdravstveni radnici predlagali i druge mere. - Pokušavali smo već da dobijemo status službenog lica. Međutim, objasnili su nam da zaposleni u javnim službama ne mogu da imaju taj status jer bi, maltene, bili kao policajci - kaže Ilić.


On smatra da bi u zdravstvenim ustanovama mogli da budu uvedeni panik tasteri ili neki drugi sistemi kako bi policija što pre mogla da interveniše.

- Ali sve je to "na kratkom štapu" jer se incidenti i dalje dešavaju. Sve dok se ne pooštri mera sankcionisanja takvih lica, mislim da će takvi napadi nastaviti. Oni kasnije budu oslobođeni ili plate malu kaznu, a mi ne želimo da imamo nikakve incidente - dodaje Ilić.

Zašto izbijaju sukobi?

Što se tiče napada, Ilić objašnjava da su medicinske sestre najviše na udaru nasilnih pacijenata.

- Uglavnom su to medicinske sestre i tehničari jer su oni najistureniji. Oni dočekuju i ispraćaju pacijente, i uglavnom tu izbijaju svađe oko lista čekanja, trenutne usluge... - objašnjava on.

Ilić ne želi da licitira sa brojem napada ali se nada da će novi Parlament kada bude oformljen pooštriti politiku prema nasilnicima koji napadaju zdravstvene radnike.

Glas javnosti /D03S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR