Glas Javnosti

NADLEŽNI U POŽAREVCU negiraju optužbe: Dete nije OTETO već ZANEMARENO do te mere da mu je ŽIVOT UGROŽEN

Društvo
Autor: Glas javnosti

Centar za socijalni rad, koji je optužen za otmicu deteta iz ruku majke u okolini Požarevca negiraju je lažne navode tvrdeći da je dete oduzeto zbog zanemarenosti ali da je moguć povratak u porodicu.

U selu Aljudovo u opštini Malo Crniće u Braničevskom okrugu porodici Željka Topavlovića i Elenke Hilpec oduzeto je maloletno dete. Njihov petogodišnji sin oduzeo je Centar za socijalni rad Malo Crniće u prisustvu izvršnog sudije Osnovnog suda u Požarevcu i policije, 29. oktobra.

Kako se najpre pojavilo u medijima, dete je oduzeto zbog loše materijalne situacije, uz navode da je oteto iz ruku majke. Potom se spekulisalo i o tome da su prisutni odvlačili pažnju oca kako bi se odvezli sa detetom. Zatim je navodima o "orkestriranoj legalnoj otmici deteta" pridružena priča o manjinskoj pripadnosti oca i majke - Vlaha i Slovakinje - te o zaslugama oca, ratnog veterana. Spekulisalo se i o uslovima u kojima žive, te o tome da li su tačni raniji navodi nadležnih o tome da je dete neuhranjeno, da živi u nehigijenskim uslovima, da je u kući hladno...

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je nekoliko dana potom, 2. novembra, postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, reagujući na navode da je Centar za socijalni rad Malo Crniće zbog siromaštva oduzeo dete od roditelja.

Šta se tačno desilo u porodici iz Aljudova pitano je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, odakle je sve preusmereno na Centar za socijalni rad i na nadležni sud.

Petog novembra stiže odgovor iz Centra za socijalni rad Malo Crniće odakle je potvrđeno da je dete smešteno u hraniteljsku porodicu, te da je oduzeto zbog zanemarivanja, da je presuda Osnovnog suda u Požarevcu doneta zbog nesavesnog vršenja roditeljskog prava u dužem periodu, te da je povratak deteta moguć, jer je doneta privremena, ne trajna odluka.

Centar za socijalni rad: Dete nije oteto, moguć povratak u porodicu

"Radi istinitog informisanja javnosti i sprečavanja daljeg širenja niza netačnih informacija saopštavamo da su informacije u vezi oduzimanja deteta Željku Topalović i njegovoj supruzi Elenki Hlipec iz sela Aljudova, zbog navodno loše materijalne situacije od strane Centra za socijalni rad u Malom Crniću netačne, kao i informacije da je direktorka Centra otela maloletno dete iz ruku roditelja i odvela ga u nepoznatom pravcu. Centar za socijalni rad Malo Crniće je maloletno dete izmestio iz hraniteljske porodice, ne zbog siromaštva i loših materijalnih uslova za život, već zbog zanemarivanja deteta u dužem vremenskom periodu, odnosno život deteta bio je do te mere ugrožen i pored podrške koje su pružali stručnjaci Centra za socijalni rad i ostali saradnici. Obaveza Centra je da, u skladu sa Zakonom, a rukovodeći se najboljim interesom deteta, detetu obezbedi sigurnost i bezbednost i osnovne egzistencijalne potrebe, što ovi roditelji nisu mogli da obezbede.

Iz tog razloga Centar za socijalni rad je kao organ starateljstva pokrenuo postupak delimičnog lišenja roditeljskog prava, a zbog sukoba interesa sud je odredio drugi Centar koji je dao nalaz i stručno mišljenje. Presuda Osnovnog suda u Požarevcu je doneta zbog nesavesnog vršenja roditeljskog prava u dužem periodu. Kako presuda Osnovnog suda nije mogla biti izvršena, Centar je pokrenuo postupak izvršenja, a izvršenje presude je sproveo izvršni sudija u skladu sa Zakonom. U izvršenju je učestvovao izvršni sudija, stručni tim Centra Malo Crniće uz asistenciju policije, koji je privremeno zbrinuo dete smeštajem u hraniteljsku porodicu.

Centar za socijalni rad će i ubuduće pružati podršku porodici, jačati njihove kapacitete za roditeljsku ulogu, što znači da je smeštaj privremenog karaktera i da je moguć povratak deteta ukoliko sud donese takvu odluku. Roditelji su pokrenuli postupak vraćanja roditeljskog prava. U planu Centra je održavanje kontakta deteta sa roditeljima, jer se radi o privremenoj, a ne trajnoj odluci suda" - naveli su u zvaničnom saopštenju medijima ističući da je slučaj izazvao "veliku pažnju i moralnu paniku kod građana".

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR