Glas Javnosti

Na portalu eUprava od danas dostupne elektronske usluge za građane u okviru Otvorenog Balkana

Društvo
Autor: Glas javnosti

Jedinstveno tržište rada Otvorenog Balkana čije su članice Srbija, Albanija i Severna Makedonija startovalo je sa radom 1. marta, dok su od danas građanima ovih zemalja dostupne elektronske usluge u okviru ove inicijative na Portalu eUprava.

Građanima će na portalu eUprava, kako je saopštilo Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, biti dostupna usluga Identifikacioni broj Otvorenog Balkana, namenjena isključivo državljanima Srbije koji imaju elektronski identitet na Portalu eid.gov.rs, a sa kojim pristupaju portalu eUprava, kao i usluga Slobodan pristup tržištu rada namenjena državljanima Albanije i Severne Makedonije koji imaju elektronski identitet na svom nacionalnom portalu za elektronsku upravu i dodeljen identifikacioni broj Otvorenog Balkana.

- Državljani Srbije, Albanije i Severne Makedonije, koji žele da se zaposle u nekoj od zemalja članica Otvorenog Balkana ili su već pronašli poslodavca, potrebno je da poseduju elektronski identitet na svom nacionalnom portalu elektronske uprave, a zatim u nekoliko koraka sebi kreiraju identifikacioni broj Otvorenog Balkana. Korisniku će identifikacioni broj Otvorenog Balkana odmah biti dodeljen, a na adresu elektronske pošte dobiće i sertifikat o dodeljenom identifikacionom broju u vidu elektronskog dokumenta - navodi se u saopštenju ministarstva.
Nakon toga, zainteresovani može da pristupi portalu elektronske uprave zemlje u kojoj namerava da se zaposli i podnese zahtev za slobodan pristup tržištu rada. Odredišna zemlja nakon provere donosi konačnu odluku, a najkasnije u roku od 30 dana od dana podnošenja zahteva. Nakon dobijanja odobrenja zainteresovani može biti zaposlen, pod istim uslovima kao lokalni državljanin zemlje, do dve godine, a nakon isteka ovog perioda, može produžiti odobrenje, koje ujedno predstavlja odobrenje za boravak i rad, ističu u ministarstvu.

Više informacija o elektronskim uslugama regionalne inicijative Otvoreni Balkan dostupne su na portalu eUprava Srbije, a sva pitanja u vezi sa uslugama mogu se uputiti na kontakt centar slanjem mejla na adresu openbalkan@gov.rs ili putem same kontakt forme na portalu eUprava.

Glas javnosti /E03S 


BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR