Glas Javnosti

MUP UPOZORIO: Ova navika građana je veoma opasna, neko može i da strada

Društvo
Autor: Glas javnosti

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova zbog predstojećeg perioda toplog i suvog vremena pogodnog za nastanak i brzo širenje požara na otvorenom prostoru koji predstavljaju opasnost za živote i zdravlje građana i mogu prouzrokovati velike materijalne štete

„Podsećamo naše građane da je Zakon o zaštiti od požara jasan i precizan i zabranjuje spaljivanje trave i niskog rastinja na otvorenom prostoru, kao i biljnih ostataka strnih useva i smeća. Istim zakonom zabranjeno je i loženje vatre u šumskom kompleksu, kao i na udaljenosti 200 metara od ruba šume“ izjavio je Miloš Milenković, pomoćnik načelnika Uprave vatrogasno-spasilačkih jedinica Sektora za vanredne situacije.
Kazne do milion dinara

- Pravna lica koja spaljuju strne useve, biljne ostatke i smeće na otvorenom prostoru kazniće se u iznosu od 300.000 do milion dinara, a fizička lica koja ne poštuju iste odredbe ovog zakona kazniće se u iznosu od 10.000 dinara. Takođe, fizička lica koja ne poštuju odredbe zabrane spaljivanja u okviru šumskog kompleksa i na udaljenosti 200 metara od ruba šume, kazniće se u iznosu od 10.000 do 50.000 dinara“, precizirao je Milenković.


Prema njegovim rečima, Sektor za vanredne situacije će u narednom periodu, zajedno sa drugim pripadnicima MUP, nadležnim inspekcijskim službama republičkog i lokalnog nivoa, pojačati nadzor i obilazak terena radi pronalaženja neodgovornih građana koji ne poštuju zakonske odredbe i njihovog procesuiranja, a sve u cilju smanjenja broja požara na otvorenom prostoru i povećanja bezbednosti naših građana.

Mogu da stradaju ljudi, životinje, najopasnije je kada se ovo radi uz autoput

Paljenje njiva i strnjike ugrožava se bezbednost svih, a širenjem požara može se pričiniti velika materijalna šteta na okolnim objektima.

Takođe, požari u blizini saobraćajnica ugrožavaju bezbedno odvijanje saobraćaja, ab zbog dima može doći do smanjenja vidljivosti na putu, a samim tim i do saobraćajnih nezgoda. To se i dešavalo prethodnih godina, imali smo čak i smrtne slučajeve, što ljudi koji su umrli dok su palili njive, što učesnika u saobraćaju.



Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR