Glas Javnosti

Monocikl - Novo prevozno sredstvo koje juri ulicama, dok zakon ostaje nemoćan pred potencijalnim opasnostima

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ovakvo vozilo ne može da se podvede pod lako električno, kao što je to slučaj sa trotinetima

Da li ste u poslednje vreme u saobraćaju primetili neko čudno, moderno prevozno sredstvo? Naše kamere snimile su takozvani monocikl kako se kreće ulicama glavnog grada. Zato pitamo - koliko je ovo vozilo opasno i da li ga naš zakon prepoznaje?

Beograd, noć, saobraćajni špic. Iako liči na sredstvo za cirkusku tačku monocikl je zapravo sve popularniji za urbane džungle i kretanje na kratkim udaljenostima. 


Foto:unsplash

"To što vidimo na slici može se nazvati monocikl, međutim tehnologija toliko napreduje da se preko noći pojavljuju nova sredstva. Tako da im je čak teško odrediti naziv, to što vidimo na slici jedan od naziva je monocikl, inače se radi o sredstvu koje može razviti zaista velike brzine", objašnjava  direktor Komiteta za bezbednost u saobraćaju Damir Okanović.

Reč je o brzinama do čak 140 kilometara na čas, što ovo sredstvo čini izuzetno opasnim. Ipak, za naš zakon, ovaj moćni jednotočkaš, potpuno je nevidljiv. 

"Došli smo do trenutka kad je tehnologija daleko ispred zakona, pred nama je jedan veliki izazov da sva ta sredstva koja se preko noći pojavljuju u našem saobraćaju nekako podvedemo pod zakon. Kao i uvek naravno, naše oči su uprte u Evropu, videćemo kako su oni to regulisali, pa ćemo da uzmemo od njih to neko rešenje koje je primenljivo i kod nas", ističe Okanović.

Ovakvo vozilo ne može da se podvede pod lako električno, kao što je to slučaj sa trotinetima. Između ostalog zbog toga što, po našem Zakonu, ono mora da ima dva točka i mehanički upravljač što kod ovog vozila nije slučaj.

Dok se monocikli ne svrstaju u naša pravila, jedini savet je pojačana opreznost kod svih učesnika u saobraćaju.

 Glas javnosti U01S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR