Glas Javnosti

MINISTARKO POPOVIĆ, NJEGOŠ REČE: Istina ne čini toliko dobroga, koliko njezin prividan izgled čini zla

Društvo
Autor: Glas javnosti

Glas javnosti je posle demantija ministarke pravde Maje Popović dobio i odgovor na njene navode od javne izvršiteljke Jelene Radovanović.

Saopštenje Glasu javnosti

u vezi demantija Ministarstva pravde na objavljen tekst „Da li ministarka pravde Maja Popović podržava kriminal predsednika Komore javnih izvršitelja Bojana Kostića“

Bez prethodne provere podataka, u više navrata je pomenuto moje ime u okviru navoda iz demantija ministarke pravde gđe Maje Popović, čime je povređena moja čast i ugled. Suštinu navoda iz demantija, po rečima ministarske pravde čini neslaganje između mene, kao javnog izvršitelja i predsednika Komore, a koje se koristi kao izgovor za napad na Ministarstvo pravde i Komoru javnih izvršitelja.

Čitajući tekst u elektronskom izdanju medija Glas javnosti pod naslovom
„Da li ministarka pravde Maja Popović podržava kriminal predsednika Komore javnih izvršitelja Bojana Kostića“, nisam uočila bilo koji podatak, navod ili vezu, da bih ja bila stavljena u navedeni kontekst.

Saopštenje u vezi konteksta u kojem se moje ime i prezime pojavljuje u demantiju Ministarstva pravde, dostavljam i potvrđujem činjenicama, kako sledi. Baveći se analizom postupanja javnih izvršitelja u tvz. „budžetskim predmetima“, prikupila sam podatke o kršenju člana 300 Zakona o izvršenju i obezbeđenju Republike Srbije od strane javnih izvršitelja, sudova i advokata. Posledica nezakonitog postupanja je materijalna šteta države. O rezultatima i prikupljenim podacima obaveštena je Komora javnih izvršitelja i Ministarstvo pravde.

Posebno napominjem da su navedene činjenice prikupljene još 2021. i 2022 godine, i u većini, koliko mi je bilo dozvoljeno predočene članovima i organima Komore javnih izvršitelja Republike Srbije. Međutim, Komora javnih izvršitelja Republike Srbije ništa nije učinila u okviru svojih nadležnosti kako bi se navedeno nezakonito postupanje sprečilo i sankcionisalo.

Dana 13.02.2023. godine, obratila sam se ministarki pravde gđi Maji Popović dopisom pod nazivom „Organizovano kršenje zakona radi sticanja profita na štetu budžeta i pravosuđa Republike Srbije“, sa dokazima (Prilog 1)

Reakcija ministarke pravde na navode iz predmetnog dopisa i dostavljene dokaze, bila je pokretanje postupka nadzora nad radom Komore javnih izvršitelja RS na osnovu člana 522. Zakona o izvršenju i obezbeđenju Republike Srbije, a u skladu sa članom 47. Zakona
o državnoj upravi (br. 07-00-0121/2023-22 od 19.04.2023.godine). (Prilog 2)

Dana 05.07.2023. godine, ministarku pravde obavestila sam o štetnim radnjama koje trpim od strane Komore javnih izvršitelja RS i Ministarstva pravde iz razloga otkrivanja informacija sadržanih u dopisu upućenom 13.02.2023. godine i insistiranja na pokretanju postupaka i utvrđivanju odgovornosti javnih izvršitelja koji su postupali suprotno članu 300. Zakona o izvršenju i obezbeđenju, te da sam radi sopstvene zaštite u skladu sa odredbama Zakona o uzbunjivanju, dana 03.04.2023. godine podnela Tužbu radi zaštite uzbunjivača protiv Komore javnih izvršitelja RS. (Prilog 3)

Na osnovu dobijenih informacija od javnog značaja dobijenih od Ministarstva pravde od 20.11.2023. godine ( br. 7-00-205/23-32), a u vezi rezulatata pokrenutog nadzora, obaveštena sam da se Ministarstvo pravde dopisom od 19.04.2023. godine obratilo Komori javnih izvršitelja kojim je izdalo instrukciju Komori da obrazuje Komisiju radi sveobuhvatnog ispitivanja navoda iznetih u dopisu od 13.02.2023. godine koji sam dostavila Ministarstvu pravde.

Dalje, da je Komora javnih izvršitelja dana 31.05.2023. godine (br Ki br. 198/23 od 29.05.2023. godine) uputila saopštenje da se preko Komore vrši ravnomerna raspodela predmeta po članu 300. ZIO, da se polovinom 2022. godine predsednik Komore obratio predsednicima svih sudova u Republici Srbiji ukazujući na pojedine informacije da neki sudovi donose rešenja o izvršenju na osnovu člana 300. i da određuju pojedine izvršitelje za sprovođenje izvršenja, uz molbu da se ukaže sudijama na konkretne odredbe, te da su od pojedinih sudova primljeni odgovori da takva praksa ne postoji.

Da bi nakon pristiglog obaveštenja, Ministarstvo pravde dopisom od 27.07.2023. godine obavestilo Komoru javnih izvršitelja da joj nije upućena instrukcija obrazovanje Komisije za proveravanje nezakonitosti rada sudova, imajući u vidu načelo nezavisnosti sudijske funkcije, već instrukcija za obrazovanje Komisije radi sveobuhvatnog ispitivanja navoda iznetih u dopisu javnog izvršitelja Jelene Radovanović, sa instrukcijom da se preduzmu mere i aktivnosti radi utvrđivanja u koliko su predmeta javni izvršitelji sprovodili rešenja o izvršenju koje je doneo sud po članu 300. Zakona o izvršenju i obezbeđenju, a nisu prethodno raspodeljeni preko Komore javnih izvršitelja i to kroz pribavljanje tabelarnih izveštaja od javnih izvršitelja u kojima će biti navedeni poslovni brojevi predmeta za period 01.01.2020. - 31.12.2021. godine.

Obaveštena sam da se dopisima od 27.07.2023. godine Ministartvo pravde obratilo u vezi sa njihovim nadležnostima i Vrhovnom sudu Republike Srbije i Visokom savetu sudstva, dostavljajući moj dopis od 13.02.2023. godine na upoznavanje, dok je Državnom pravobranilaštvu dostavljen dopis sa molbom za dostavu odgovora Ministarstvu pravde, o načinu na koji Državno pravobranilaštvo vrši zaštitu imovinskih prava i interesa Republike Srbije.
(Prilog 4)

Međutim, Komora javnih izvršitelja nije postupila po instrukcijama Ministarstva pravde da utvrdi koji javni izvršitelji su prekršili zakon, već je dana 18. decembra 2023. godine obavestila javne izvršitelje da je Izvršni odbor Komore osnovao Komisiju za razmatranje broja izvršnih postupaka u kojima su sudovi protivno odredbama člana 300. Zakona o izvršenju i obezbeđenju donosili rešenja o izvršenju i dostavljali ih javnim izvršiteljima na sprovođenje. (Prilog 5)

Imajući u vidu navode iz demantija Ministarstva pravde, zaključujem da podaci o postupanju javnih izvršitelja protivno članu 300. Zakona o izvršenju i obezbeđenju nisu još uvek prikupljeni, samim tim nije ni izvršena njihova analiza, čime je ministarka pravde propustila da preduzme radnje iz svoje nadležnosti.

Propuštanjem Komore javnih izvršitelja i Ministarstva pravde da izvrše svoj primarni oblik nadzora propisan Zakonom o izvršenju i obezbeđenju nad radom javnih izvršitelja, preko vanrednih nadzora i pokretanja disciplinskih postupaka prema javnim izvršiteljima, nastupila je zastarelost disciplinske odgovornosti za prikupljene dokaze o povredama zakona, čime je propušteno da oni javni izvršitelji koji su prekršili zakon odgovaraju pred Ministarstvom pravde.

Sada je jedini način da se oni koji su prekršili zakon procesuiraju je mogućnost pokretanja postupaka za utvrđivanje krivične odgovornosti. Ističem da ne postoji nikakvo neslaganje u vidu ličnog sukoba između Jelene Radovanović, javnog izvršitelja i Bojana Kostića, predsednika Komore javnih izvršitelja, kako je to navedeno u demantiju, već i ukoliko neslaganje postoji može se odnositi samo na razmoilaženje u odnosu na primenu Zakona o izvršenju i obezbeđenju od
strane javnih izvršitelja Republike Srbije.

Zahvaljujem se na pruženoj mogućnosti da uputim saopštenje na kontekst u kome se moje
ime pojavljuje u demantiju Ministarstva pravde.
Beograd, 12.03.2024. godine

Javni izvršitelj
Jelena Radovanović

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR