Glas Javnosti

MERE KAKVE SE NE VIĐAJU U NOVOSADSKIM ŠKOLAMA : Deca zaključana i za vreme odmora

Društvo
Autor: Glas javnosti

Nova školska godina donela je brojne izazove kada je bezbednost u pitanju, a pojedine škole se snalaze i tako što zaključavaju zgrade za vreme nastave.

Jedan novosadski portal je javio da su se roditelji iz OŠ „Đorđe Natošević“ i OŠ „Prva vojvođanska brigada“ zabrinuti za to što su deca zaključana u školama i što im se ne dozvoljava ni da izađu i kupe užinu za vreme velikog odmora.

U OŠ „Đorđe Natošević“ deca se, tako, motivišu da hranu, odnosno grickalice, uzimaju sa vending mašina.

„U aprilu 2023. godine školi su postavljena su dva takva aparata. Na Savetu roditelja stigla je samo informacija da su aparati postavljeni uz saglasnost direktora. Zarada na naivnosti dece koja se odvija u okviru državne ustanove“, navela je majka jednog učenika u dopisu jednom mediju.

Roditelj deteta koje pohađa školu „Prva vojvođanska brigada“ kaže da od ove školske godine, iznenada, deca ne mogu da izađu za vreme velikog odmora da kupe užinu.

„Mom sinu baka ‘doturuje’ hranu preko ograde za vreme odmora, ali šta je sa decom koja nemaju nekog u komšiluku“, pita ovaj roditelj.

Portal 021 kontaktirao je obe škole, a iz uprava tvrde da je prioritet bezbednost učenika, kao i da su roditelji obavešteni i saglasni sa ovim odlukama.

Kako kažu u „Prvoj vojvođanskoj brigadi“, ovakva odluka doneta je nakon izveštaja školskih policajaca i saobraćajaca u kojima se navodi da se učenici u većim grupama „udaljavaju za vreme odmora i pretrčavaju put na bulevarima van pešačkog prelaza, kako bi u žurbi u marketima koji nisu blizu kupili užinu“. Dodaju da je bilo više rizičnih situacija u kojima je moglo doći do tragičnog ishoda.

„Sazvali smo hitan sastanak Pedagoškog kolegijuma, što je naša obaveza, izneli problem i konstatovali da otvorene kapije višestruko prave problem i dovode decu u opasnost, te se moraju uvesti preventivne mere i pojačati nadzor. Osim toga, postala je praksa da građanstvo prolazi školskim dvorištem i peške i biciklima i dodatno ugrožava učenike kojih je u smeni više od 850 na nevelikom prostoru. U gužvi su se dešavalo da naleću na decu, obore ih i sl. Osim toga, veoma je teško bilo kontrolisati ko prolazi i kojim namerama i povodom. Dvorištem prolaze i dežurni nastavnici, obilazi i policija ali je nemoguće imati potpunu kontrolu u takvoj gužvi“, objašnjavaju u ovoj školi 

Ovo je povezano i sa tragičnim događajima u maju, nakon kojih je Ministarstvo prosvete poslalo uputstva i smernice za pojačavanje svih preventivnih mera.

„Svesni ozbiljnosti situacije doneli smo hitno niz mera od radionica, edukacija, pojačavanja dežurstva, kontrole osoba koje ulaze u zgradu, pozivanje roditelja na saradnju , podršku, tražili pojačavanje videonadzora , maksimalno povećali budnost, uveli protokole i sl. Na sednici Nastavničkog veća su svi zaposleni podržali program mera između kojih je i zaključavanje kapije.Odluka i argumentacija je preneta i Savetu roditelja i takođe naišla na odobravanje a jednoglasno je potvrđena i na 9. sednici Školskog odbora od 19. maja, što znači da su odluku donela sva relevantna tela“, ističu.

Dodaju da su svi akteri školskog života blagovremeno obavešteni o izmenama Pravilnika o merama, načinu i postupku zaštite i bezbednosti učenika za vreme boravka u školi, te da je plan mera dostavljen i nadležnim institucijama. Učenici i roditelji su, kažu, obavešteni preko Saveta i starešina.

Glas javnosti/021.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR