Glas Javnosti

MARATONSKIM REKLAMAMA KRŠILI ZAKON, ZARADILI MILIONE - šta je radio REM, i šta ćemo sad?!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Željko Mitrović kaže da se zakon mora poštovati, ali da je na njima da pokušaju.

Televizije sa nacionalnom frekvencijom već godinu dana, bez ikakvih posledica, mogu da zarađuju milione evra emitujući više reklama nego što je to zakonom dozvoljeno. Tako su, prema istraživanju CINS-a, samo u jednom mesecu Pink i Hepi prihodovali oko 800 miliona dinara, jer REM nije sudu dostavljao prekršajne prijave zbog kršenja Zakona o oglašavanju.

Naime, prema ovom zakonu komercijalne televizije mogu u jednom satu da puste svega 12 minuta reklama. Pinkove reklame su u pojedinim emisijama trajale 15, pa posle desetak minuta programa novih 16 minuta, a Pink nije kažnjen zbog ovoga.

Na pitanje zašto krše Zakon o oglašavanju, vlasnik Pinka Željko Mitrović kaže za Danas da se zakon mora poštovati, ali da je na njima da pokušaju.

– Svako prekoračenje vremena oglašavanja je definisano kao prekršaj za koji je propisana kazna. Znači, kao i u košarci Zvezda i Partizan nekada naprave faul pet sekundi pred kraj, jer pravila kažu „okej“. Ako vam se isplati, vi pravite faul, a sankcije su propisane pravilima ili u našem slučaju prekršajnim zakonom. Zakon je zakon i mora se poštovati – poručuje Mitrović.

On dodaje da je REM reagovao na prekršaje Pinka i da ih je sud svaki put kažnjavao.

Međutim, to se nije dogodilo u proteklih godinu dana, a ranije kazne izrečene Pinku su uvek bile minimalne, jer se Mitrović na sudu žalio na ekonomsku krizu i nedostatak novca.

Na naše pitanje kako je moguće da televizija koja se hvali najvećom gledanošću i najvišim prihodima tvrdi pred sudom da nema novca, naš sagovornik kaže da prihodi ne dolaze sa glavnog kanala koji se emituje sa nacionalnom pokrivenošću.

– Je l’ neko misli da nema krize kada su oglašivači u pitanju? Ja se uglavnom hvalim rezultatim grupe a ne televizije. Mnogo bolje komercijalne rezultate na nivou grupe ostvaruje 60 Pinkovih kanala, nego glavni Pink koji ima nacionalnu frekvenciju – tvrdi Mitrović.

Dodao je da se Pink ugleda na druge TV stanice “koje ne pominjemo” a koje, kako kaže, prave više prekršaja od Pinka, te da su priče da Pink pravi najviše prekršaja “na nivou tračeva po kafanama”.

Centar za istraživačko novinarstvo navodi deo pisma koje je na adresu beogradskog Prekršajnog suda pre četiri godine stiglo iz Pinka, gde su se izjašnjavali u vezi sa prekršajnom prijavom koju je protiv njih podneo REM. Priznali su da su prekršili Zakon o oglašavanju.

Od suda su tražili razumevanje za „tešku finansijsku situaciju u kojoj se nalazi televizija Pink“.

„Naime, usled ekonomske krize svetskih razmera koja se često neminovno odražava i na poslovanje pravnih lica u našoj zemlji, okrivljeno pravno lice često ne može da naplati svoja potraživanja koja ima prema trećim licima, a još češće se nalazi u blokadi kod poslovnih banaka“, navodi se u Pinkovom pismu.

Ekonomsku krizu kao odbranu Pink koristi već godinama – CINS je pronašao 13 osuđujućih presuda u poslednjih šest godina u kojima se on pominje. Za ovo vreme, vlasnik Pinka Željko Mitrović se konstantno hvali rekordnim zaradama ružičaste televizije.

Sudija im je ipak odredila minimalnu kaznu. Za 11 članova zakona koji su prekršili izrekla je ukupno 3,3 miliona dinara. Kaznu od 300 hiljada dinara trebalo je da plati i Ivan Vlatković, direktor marketinga na ovoj televiziji. Milione koji su dobili kršenjem zakona ni sud, ni REM nisu tražili da vrate.

Ovo je jedan od 106 postupaka završenih do oktobra 2023, a koji su pokrenuti zbog sumnje u kršenje Zakona o oglašavanju od strane televizija u poslednjih šest godina. Većina ih je ili zastarelo ili su kazne bile minimalne.

Dešavalo se i da televiziji bude izrečena minimalna kazna, ona je ne plati, postupak ode na izvršenje i onda zastari.

Regulatorno telo za elektronske medije (REM), koje bi trebalo da podnosi prekršajne prijave protiv televizija zbog kršenja ovog zakona, u poslednjih godinu dana to nije uradilo nijednom. Time je REM vlasnicima televizija pomogao da bez ikakve kazne prihoduju milione evra.

Da prijava nije bilo potvrđuje i Prekršajni sud u Beogradu, kao i sam sajt REM-a na kojem se kače i prijave i presude, navodi CINS.

Sa druge strane, televizije nisu poštovale zakon.

Glas javnosti/D01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR