Glas Javnosti

Manifestacija pešačenje održaće se u subotu na Rajcu: Evo gde će se planinari okupiti u Beogradu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Svake godine "Dan čistih planina okupi" 1.000 do 1.500 planinara, među kojima su, osim gostiju iz Srbije, i gosti iz Bosne i Hercegovine, Bugarske i Slovenije

"Međunarodni dan čistih planina", koji se obeležava 26. septembra, ove godine biće održan kao dvodnevna manifestacija, 23. i 24. septembra na Rajcu. To je najmasovnija planinarska sportsko-takmičarska manifestacija u našoj zemlji sa statusom od posebnog značaja za Planinarski savez Srbije, s obzirom na to da se tada dodeljuje "Trofej Beograda" u planinarstvu, da je uvrštena u obeležavanje "Dana evropske baštine", Evropski dan pešačenja i Dan pešačenja Srbije, saopšteno je iz Sekretarijata za sport i omladinu.


Planinski sportski klub "Pobeda", koji je do sada organizovao devet pešačkih akcija na Rajcu, posebnom akcijom na Avali u subotu, 23. septembra, planira da nekoliko stotina planinara svih uzrasta izvede na planinu i time doprinese aktivnom obeležavanju "Dana pešačenja". "Dan čistih planina" uvršten je u "Dane evropske baštine" kao ekološka aktivnost koja razvija ekološku svest građanstva i štiti Rajac kao predeo izuzetnih odlika.

"Dan čistih planina" se već 21 godinu slavi sportsko-takmičarskom manifestacijom na Rajcu, čiju su organizaciju Planinarski savez Srbije i Planinarski savez Beograda poverili Planinarskom sportskom klubu "Pobeda". S obzirom na dosadašnju uspešnu organizaciju i atraktivne sadržaje, "Dan čistih planina" stekao je 2022. godine status manifestacije od posebnog značaja za Planinarski savez Srbije.


Tokom dva dana vikenda, 23. i 24. septembra, planirano je uključivanje ljubitelja planina svih uzrasta u sportsko-takmičarske aktivnosti, a za mlađe od 21 godine – u takmičenje za "Trofej Beograda" u planinarstvu i planinarski višeboj klubova u planinarskim disciplinama. Za juniore je organizovana planinska juniorska trka, a za sve uzraste takmičenja u: planinarskoj orijentaciji (V kolo lige Srbije i prvenstvo Beograda), sportskom penjanju na prirodnoj steni (na lokaciji selo Građenik), brdskom biciklizmu, planinarskom trekingu (VI kolo treking lige Srbije) i takmičenje u orijentiringu na srednjoj distanci (na lokaciji Jelen stena i Brezje). Osim toga, sve pešačke grupe biće opremljene kesama i rukavicama za uklanjanje otpada, a svake godine poseban doprinos razvijanju svesti o čuvanju prirode daju organizovane grupe najmlađih planinara koji se takmiče u čišćenju planinskih staza.

Za kasne popodnevne časove u subotu planirano je zabavno takmičenje u nadvlačenju konopca.

Zvanično otvaranje manifestacije, uz prigodni program, predviđeno je za nedelju, 24. septembra u 9.15 časova, ispred Planinarskog doma "Čika Duško Jovanović" na Rajcu.


Proglašenje pobednika je takođe u nedelju, od 14 do 17 časova. Zatvaranje takmičenja je u 17 časova.

Svake godine "Dan čistih planina okupi" 1.000 do 1.500 planinara, među kojima su, osim gostiju iz Srbije, i gosti iz Bosne i Hercegovine, Bugarske i Slovenije.

Pokrovitelji manifestacije "Dan čistih planina" su Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije, Sekretarijat za sport i omladinu, a podršku daju i Opština Vračar, Planinarski savez Srbije, Planinarski savez Beograda, Orijentiring savez Srbije, Orijentiring savez Beograda, Turistička organizacija Ljig, navodi se u saopštenju.

Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR