Glas Javnosti

LEGENDARNI KOMANDANT DRAGUTIN DIMČEVSKI: Košare jesu i ostaće simbol najveće i najduže herojske borbe u odbrani otadžbine! (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ratni komandant karaule Košare i zamenik 53. graničnog bataljona, penzionisani potpukovnik Dragutin Dimčevski ocenio je da je ova bitka simbol najveće i najduže herojske borbe u odbrani otadžbine, i da Vojska Jugoslavije tada nije bila vojnički poražena.

“Košare jesu i ostaće simbol najveće i najduže herojske borbe u odbrani otadžbine od Nato agresije zahvaljujući požrtvovanju i hrabrosti jedne mladosti koja je branila i odbranila otadžbinu ne žaleći svoje živote”, kaže Dimčevski.

Ističe da sećanje na dane tokom bitke za Košare, od 9. aprila do 14. juna, ni danas, 25 godina kasnije, ne blede ni kod njega, ni kod njegovih saboraca.

Dimčevski je rekao da oni i dalje vode borbu za Košare, ali sada da bi se saznala prava istina.

“Mi i danas vodimo bitku za Košare kako bi istina izašla na videlo, jer se pojavljuje veliki broj lažnih boraca i komandanta. Svako snima filmove, pišu knjige na osnovu neistine, a stvarnih učesnika nema nigde. Onih koji su bili 67 dana u bici na Košarama”, naglašava.


Ističe da su borbe za Košare bili deo kopnene intervencije Nato 1999. godine i da je veoma ponosan što je komandovao tokom te bitke.

“Kopnena agresija nije uspela, vojnički nismo poraženi. I danas posle toliko godina analiziram moje odluke koje sam donosio u bici na Košarama. Zaključak je da sam ispravno postupao i isto bi uradio ako zatreba. Veoma sam ponosan što sam komandovao u bici na Košarama i odajem priznanje mojim saborcima”, naglašava.

Kaže da mu je jako teško da izdvoji neki poseban događaj iz 67 dana borbi, ali da su bez sumnje najteži bili početak napada - od 9. do 11. aprila i zatim u vreme Uskrsa, od 1. do 6. maja.


(Foto; Printskrin RTS)

“Najžešći napadi bili su za vreme naših praznika. A od svih dana najtragičniji bio je za Uskrs, 11. aprila kada sam tokom izuzetno teške borbe imao najveće gubitke. Poginulo je osam boraca, sedmorica vojnika na redovnom odsluženju vojnog roka i jedan starešina, povređeno je još deset boraca.

Ali, ovi gubici nisu nam umanjili borbeni moral, već su nas podstakli na veću odlučnost da istrajemo u toj neravnopravnoj borbi u odbrani rejona Košare. Mi smo svojom osposobljenošću, obučenošću, upornošću i istrajnošću izvršili zadatak. Zaustavili smo neprijatelja na granici i naneli mu gubitke i time vojnički odbranili otadžbinu”, zaključuje Dimčevski.


Glas javnosti/Kosovo onlajn

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR