Glas Javnosti

Kreni-Promeni: NE RUŠITE BEOGRADSKI SAJAM!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Tim Kreni-Promeni pokrenuo onlajn peticiju protiv rušenja Beogradskog sajma.

Pokret Kreni-Promeni pokrenuo je danas onlajn peticiju kojom se traži zaštita celog kompleksa Beogradskog sajma, a koja će biti predata Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

U saopštenju Pokreta navedeno je da se planira rušenje Beogradskog sajma i da se najavljuje izgradnja novog sajamskog kompleksa „na plodnim surčinskim njivama“.

„Planirano je, kako navode iz Pokreta, rušenje četiri velike hale, dok bi jedino bila očuvana Hala 1, jer je ona zaštićena zakonom. Umesto ovog maestralnog dela posleratne jugoslovenske arhitekture, namerava se izgradnja gusto načičkanih stambenih višespratnica“, ocenio je Kreni-promeni.


Aktivistkinja Kreni-Promeni Angelina Jokić u pisanoj izjavi ukazala je da je Beogradski sajam u arhitektonskom smislu dragocenost i da je u trenutku kada je napravljen bio veliki evropski projekat, „potvrda snažne kulturne svesti u to vreme“.

Dodala je da se četiri „ikonične“ hale ne smeju posmatrati zasebno, van svog konteksta, već kao jedinstveni arhitektonsko-urbanistički kompleks.

„One su bile svetsko čudo za vreme u kome su građene i nešto najreprezentativnje u bivšoj Jugoslaviji. A sistem prenapregnutog betona koji je Branko Žeželj razvio, je nešto čime se trebamo ponositi. Sačuvajmo sajam koji je delo našeg čoveka i ne dozvolimo da ga ruše i prodaju strancima“, rekla je Jokić.

Ona je napomenula i da su u njemu generacije studenata polagale prijemne ispite za fakultete i da je u kriznim situacijama uvek bio tu za građane, ali da je sada došlo vreme da se zaštiti, da bi služio i budućim generacijama.

Glas javnosti/ D01S

 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR