Glas Javnosti

Kada i kako vas e-Uprava podseća da vam ističu lična dokumenta

Društvo
Autor: Glas javnosti

Na portalu e-Uprava, Ministarstvo unutrašnjih poslova ima 172 usluge - najviše od svih ministarstava. Građani ne moraju više puta da odlaze u policijske uprave zbog ličnih i drugih dokumenata već zahteve podnose preko portala.

Nedavno je uvedena i usluga koja obaveštava građane o isteku roka važenja lične karte, pasoša, vozačke dozvole i registracione nalepnice.

Načelnik Odeljenja za registraciju vozila i vozačke dozvole Uprave za upravne poslove MUP-a Srbije Dalibor Drobnjak kaže za RTS da ta usluga omogućava građanima da na vreme budu obavešteni o isteku roka nekog od ličnih dokumenata kako bi blagovremeno mogli da da podnesu zahtev za izdavanje novih, odnosno da produže registraciju vozila.

Time, konstatuje Drobnjak, ispunjavaju svoju zakonsku obavezu i sprečavaju da dođu u nezavidnu, nezgodnu situaciju.

Ističe da se često dešavalo da građani koji su krenuli na put tek kad stignu do graničnog prelaza primete da im je istekla lična karta, pasoš ili registraciona nalepnica za automobil.


Kako je naglasio Drobnjak, građani obaveštenja o isticanju važenja dokumenata dobijaju dva puta. Rokovi se razlikuju u zavisnosti od dokumenta o kome se radi.

"Za ličnu kartu, prvo obaveštenje se dostavlja 30 dana, a drugo 15 dana pre isteka važenja. Prvo obaveštenje za pasoš se dostavlja sedam meseci, a drugo obaveštenje 30 dana pre isteka važenja pasoša", kaže Drobnjak.

Što se tiče vozačke dozvole i registracione nalepnice prvo obaveštenje se dostavlja 30, a drugo 10 dana pre isteka važenja.

Drobnjak ističe da je ta usluga dostupna građanima koji su registrovani na portal e-Uprave, a biće omogućena i onima koji to naknadno učine.

Obaveštenja o isteku važenja dokumenata dostvljaju se na mejl, SMS porukom ili putem Vajbera.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR