Glas Javnosti

Izmene u zakonu za električne trotinete čine vožnju gotovo nemogućom: Zeleno-levi front se oglasio

Društvo
Autor: Glas javnosti

Stranka Zeleno-levi front saopštila je da smatra da su izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja "destimulišuće za vozače električnih trotineta i kompanije koje rentiraju električne trotinete", jer su upotrebu tih vozila u većini gradova učinile gotovo nemogućom".

"U svetlu promena najavljenih izmenama Zakona, obaveze korisnika trotineta će rezultirati time da sadašnji i potencijalni korisnici odustaju od ovog vida prevoza. Do sada su iskustva zemalja koje su insistirale na nošenju biciklističkih kaciga i reflektujućih prsluka, pokazala da su razlozi nenošenja bezbednosne opreme vrlo česti, dok je takvu obavezu kod iznajmljivanja električnih trotineta - nemoguće postići", navodi se u saopštenju.


Ističe se da dodatni problem predstavlja to što je u gradovima u Srbiji evidentan nedostatak zona 30, zona usporenog saobraćaja i biciklističkih staza, čime je električni trotinet maltene zabranjen za uzraste mlađe od 18 godina, kao i da su izmenama zakona uvedene i "nalepnice" za potvrđivanje tehničkih karakteristika trotineta, "što korisnicima električnih trotineta predstavlja dodatnu obavezu i trošak".

Zeleno - levi front navodi da se zalaže za spuštanje ograničenja brzine na 30 kilometara na sat na sekundarnoj gradskoj mreži, postavljanje osvetljenih pešačkih prelaza i usporivača brzine, i uvođenje obaveznog rastojanja prilikom preticanja bicikala i električnih trotineta.

Glas javnosti/B04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR