Glas Javnosti

ISPOVEST POSLEDNJEG SRPSKOG MOHIKANCA: Krvario sam na ratištu, ALI NE DAM DA ME ZGAZE! (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

U šatoru u Pionirskom parku u centru Beograda duže od dva meseca protestuje Nenad Vukanović, veteran, koji je u ratnim sukobima u bivšoj SFRJ četiri puta ranjen. U razgovoru za "Glas javnosti" govorio je o razlozima protesta i ispričao svoju životnu priču.

Glavni motiv koji ga je naveo da raširi šator u parku između Doma Narodne skupštine i Predsedništva Srbije je, navodi naš sagovornik, nepoštovanje, ponižavanje i vređanje ratnih veterana od strane vlasti. Kako ističe, ima ratnih veterana koji su u izuzetno teškoj materijalnoj situaciji, neki prose i žive na ulici, a neke porodice poginulih boraca su na ivici egzistencije.

- Država treba da omogući da ljudi mogu normalno i dostojanstveno da žive, ne može se živeti od medalja - kaže Vukanović.

Jedan od njegovih zahteva je, dodaje, da se poštuje Rezolucija 1244, da se vrati hiljadu vojnika i policajaca na Kosovo i Metohiju da bi se, kako objašnjava, koliko-toliko osigurala bezbednost srpskom narodu, i da se sa administrativne linije uklone punktovi takozvane kosovske policije. Srbe na Kosovu i Metohiji hapse, prebijaju i pucaju na njih, a to se krije, navodi naš sagovornik.

- Zahtev je i da svi političari koji su na bilo koji način učestvovali u izdaji Kosova i Metohije, pregovarali sa nelegalnim šiptarskim vlastima, potpisivali bilo šta, treba da budu uhapšeni i da snose krivičnu odgovornost - kaže Vukanović.

Mobilisan je jula 1991. godine tokom ratnih sukoba na prostoru bivše SFRJ i priključen gardijskoj tenkovskoj brigadi. Na ratištima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini bio je do 20. decembra 1995. Od toga je, posle ranjavanja, pet i po meseci proveo na Vojno-medicinskoj akademiji.

Najteže posledice teških rana su to što sada ima veštačko levo plućno krilo i veštačko koleno. Međutim, lekarska vojna komisija je konstatovala da ima svega 20 odsto invalidnosti i da bi na ime toga mogao mesečno da dobija oko šest i po hiljada dinara, što je on, kaže, odbio kao ponižavajuće.

Jedna od posledica dugog boravka na ratištu je gubitak posla koji je imao u hotelu „Slavija“. Živi od penzije od 13.000 dinara. Nije lako živeti sa tako malom penzijom, nije lako živeti u šatoru, priznaje naš sagovornik, ali snalazi se, kaže, i naglašava da mu pomažu članovi porodice i dobri ljudi.

- Najteže mi je kad ljudi, posebno političari, prolaze i okreću glavu na drugu stranu, kao da me ne primećuju, kao da ne postojim. To je ponižavajuće - kaže Vukanović.

Ne odustaje od svoje misije. Već se pripremio da uredno prijavi policiji nastavak protesta u Pionirskom parku.

- Političari su nas doveli u situaciju da moramo da izađemo na ulice. Ne priznajemo političare, priznajemo samo našu državu i narod - poručuje Nenad Vukanović i naglašava da njegov protest nema nikakvu političku pozadinu.

Do kada će protestovati? Zašto mu se nisu pridružili njegovi saborci? Da li ga posećuju? Zbog čega je prekinut raniji protest veterana u Pionirskom parku? Kako izgleda život u šatoru? Šta su mu rekli članovi porodice? Zašto njegovi sin i ćerka odlaze u inostranstvo? To su neke od tema razgovora koji možete pogledati u priloženom videu.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR