Glas Javnosti

INICIJATIVA: UGROŽENO PRAVOSLAVLJE – ZAUSTAVITI AGRESIJU NA CRKVU i kršenje verskih prava i sloboda

Društvo
Autor: Glas javnosti

Za inicijativu “Blokada agresije na crkvu” koja će biti podneta međunarodnim institucijama biće prikupljani potpisi građana u centru Beograda, kao i preko onlajn peticije.

Beogradski Centar za geostrateške studije saopštio je da će prikupljati potpise za podršku inicijativi "Blokada agresije na crkvu" u subotu 2. marta od 12 do 15 časova u Beogradu, Knez Mihailova ulica kod Ruskog cara i zamolio građane da dođu i svojim potpisom podrže ovu incijativu.

U tekstu Inicijative Centra za geostrateške studije, koji prenosimo u celini, navodi se sledeće:

“Agresivna dejstva protiv pravoslavne crkve, kao i kršenje verskih prava i sloboda, poslednjih decenija su u drastičnom porastu što predstavlja gorući problem međunarodne zajednice. Dokumentovani su brojni slučajevi rušenja hramova, njihovog otimanja od vernika, kao i progona sveštenstva i vernika. Stvoren je novi mehanizam mešanja u nadležnosti crkava od strane državnih režima i institucija, odnosno kršenja zakonskih osnova koje uređuju odnos države i crkve.

Nažalost, uočljivo je da nedostaju adekvatne i pravovremene reakcije institucija, organizacija i pojedinaca koji se bave zaštitom ljudskih prava, kada je reč o navedenim problemima. Iz tog razloga Centar za geostrateške Studije iz Srbije pokreće međunarodnu inicijativu „Blokada agresije na crkvu“ u cilju pronalaženja odgovarajućih mehanizama za zaustavljanje agresivnih dejstava usmerenih na pomesne crkve i verske zajednice, kao i zaštitu verskih prava ljudi.

Ovom prilikom skrećemo pažnju na kontinuiranu agresiju nad vernicima Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji i posebno zabrinjavajuće napade na Ukrajinsku pravoslavnu crkvu i njene vernike.

Kršenje prava vernika SPC

- Agresija na SPC na Kosovu i Metohiji je u kontinuiranom porastu od dolaska međunarodnih snaga koje su zadužene da obezbede mir. Podsećamo na činjenicu da je u pogromu 2004. godine na Kosovu i Metohiji spaljeno i porušeno preko 35 sakralnih objekata, a počinioci ovog nasilja su ostali nekažnjeni. Napadi na hramove na Kosovu i Metohiji su nakon toga nastavljeni i evidentirani su mnogobrojni slučajevi kamenovanja crkava, pljačke, napada na sveštenike, otimanja imovine kao i skrnavljenja srpskih grobalja.

Vlasti u Prištini sprovode falsifikovanje, proglašavanjem pravoslavnih hramova za katoličke (Ministarstvo kulture lažne države Kosovo nedavno je proglasilo pravoslavnu crkvu u Gornjim Vinaricama za katoličku i upisalo je u spisak kulturne baštine Prištine).

Reakcije međunarodne zajednice izostaju.

Zabrana i nasilno otimanje hramova UPC

- Nasilna dejstva koja se preduzimaju protiv Ukrajinske pravoslavne crkve su eklatantan primer agresije koja se vrši na crkvu i njene vernike. Ukrajinska Rada je usvojila Zakon o zabrani Ukrajinske pravoslavne crkve kojim se krše međunarodne norme o slobodi veroispovesti. Brojni su primeri nasilnog upada u crkve i proterivanja sveštenstva i vernika širom Ukrajine. Takođe, protiv stotine sveštenika se vode brojni sudski procesi, uključujući i episkope, članove Svetog Sinoda, koji su predmet kontinuiranog institucionalnog i nasilnog linča od strane vlasti, a zabeleženi su i žestoki fizički napadi. Mitropolit Longin je nedavno pretrpeo žestoko nasilje, kojim je ozbiljno ugroženo njegovo zdravlje i život. Sve to stvara još veći konfliktni potencijal i preti da preraste u tragediju nesagledivih razmera.

Reakcije međunarodne zajednice i u ovom slučaju izostaju.

Napomena: Centar za geostrateške studije će u konsultaciji sa pravnim timom započeti prikupljanje potrebne dokumentacije o navedenim slučajevima agresije na crkvu i kršenja verskih prava ljudi.

Ovu inicijativu ćemo uputiti:

Savetu za ljudska prava OUN

Organizaciji za sigurnost i saradnju u Evropi

Savetu Evrope

sa molbom da, unutar okvira svojih nadležnosti, naprave odgovarajući predlog za saradnju u vezi sa pokrenutom inicijativom.

On-lajn peticija za podršku inicijativi "Blokada agresije na crkvu" može se potpisati na sledećoj adresi:

https://www.peticije.online/blokada_agresije_na_crkvu

Istovremeno obaveštavamo nadležne institucije da je pokrenut postupak za promociju i prikupljanje potpisa građana za podršku ovoj inicijativi u kome će biti imenovani „Ambasadori za zaštitu crkve“- javne ličnosti koje će aktivno učestvovati u kampanji.

Inicijativni odbor:

Dragana Trifković, generalni direktor Centra za geostrateške studije, Srbija

Aleksandar Azadgan, akademik,  glavni geopolitički savetnik Centra za geostrateške studije i viši politički komentator, SAD

Dejan Mirović, profesor međunarodnog prava, saradnik Centra za geostrateške studije, Srbija

Patrik Popel, politički analitičar, saradnik Centra za geostrateške studije, Austrija

Lukas Leiroš, geopolitički analitičar Centra za geostrateške studije, Brazil

Diogenis Valavanidis, direktor Centra za zaštitu hrišćanskog identiteta, Srbija

Konrad Rekas, saradnik Centra za geostrateške studije, Poljska

Vasilijana Merheb, crkveni analitičar i teolog, Bugarska

Šota Aphaidze, direktor Centra za islamske studije, Gruzija

Nikola Milovančev, pravnik, saradnik Centra za geostrateške studije, Slovenija

Arno Devalej, stručnjak za međunarodno pravo, advokat sa licencom u Parizu i Vašingtonu,  Francuska

Ruslan Pankratov,  politikolog, naučni saradnik Instituta ZND – pribaltičko odeljenje, saradnik Centra za geostrateške studije, Letonija“ – navodi se u obaveštenju Centra za geostrateške studije objavljenom 26. februara 2024. godine.

Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR