Glas Javnosti

HOĆE LI ZBOG OVOGA POJEFTINITI STRUJA? Prvi vetropark EPS-a od sledeće godine snabdevaće 30.000 domaćinstava

Društvo
Autor: Glas javnosti

Kostolac će biti prvi vetropark EPS-a a vrednost projekta je 144 miliona evra.

Kako se najavljuje, direktnu korist imaće 30 hiljada domaćinstava koji će moći da se priključe na ovaj obnovljivi izvor energije.

Da li vetroparkovi i slična ulaganja u budućnosti znače i manje račune za struju a možda, konačno i oporavak decenijama uništavanog EPS-a, o tome je govorio stručnjak za energetiku Željko Marković.

Elektroprivreda Srbije (EPS) planira da na mestu iscrpljenih površinskih kopova i odlagališta termoelektrane i kopova Kostolac sagradi vetroelektranu koja bi godišnje mogla da proizvede 184 miliona kilovat-časova struje što je dovoljno za snabdevanje oko 30.000 domaćinstava.


Željko Marković  (Foto: Jutjub)

Srbija se, kao i ostale zemlje, obavezala da će prestati da proizvodi struju iz fosilnih goriva i da pređe na zelene izvore a najveći dobitak od toga je čist vazduh, podsetio je Marković.

„Resorna ministarka je najavila da vetropark „Kostolac“ treba da bude priključen na mrežu i počne da isporučuje zelenu energiju za građane u prvoj polovini 2025.  godine, što bi omogućilo snabdevanje strujom za 30 hiljada domaćinstava.

„Najavljeni vetropark imaće 67 megavati instalisane snage i to nije neki značajan kapacitet. Imamo i drugih kapaciteta, oni nisu u vlasništvu EPS-a, izgradili su ih drugi investitori, tako da do sada imamo 500 megavata iz obnovljivih izvora, ali ih u budućnosti još moramo izgraditi“, rekao je on i podsetio da se Srbija obavezala da do 2050. godine potpuno izbaci ugalj u proizvodnji električne energije.

Glas javnosti/N07S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR