Glas Javnosti

GRUJIČIĆ : Povećan broj osoba obolelih od koronavirusa, još nema razloga za drastične mere

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ministarka zdravlja Danica Grujičić rekla je da uprkos povećanju broja osoba obolelih od koronavirusa, još uvek nema razloga za uvođenje drastičnih mera, osim nošenja maske u bolnicama.

Gostujući na RTS, ocenila je da treba biti oprezan, jer je broj obolelih bez simptoma koronavirusa veći, ali i da nema razloga za paniku.

Upitana o zapošljavanju medicinskih radnika koji su radili tokom pandemije koronavirusa, Grujičić je rekla da je završen period prijavljivanja tih radnika.

„Vlada je donela zaključak da deca koja su radila godinu i po dana ili dve godine imaju prednost. Ali stiglo je oko devet i po hiljada zahteva, a moramo uzeti u obzir i dolazak naredne generacije. Trebaće nam vremena da proučimo dokumentaciju i da napravimo neku vrstu selekcije“, rekla je ministarka.

Izrazila je nadu da će od 1. januara 2024. imati jasnu sliku o tome koji medicinski radnici ispunjavaju uslov za penziju, a koji za zapošljavanje.

„Apelujem na mlade lekare da razmisle o poslovima i u unutrašnjosti. Plata može biti izjednačena sa platom radnika iz gradskih bolnica. Takođe, mora da s oformi posebna radna grupa koja će obilaziti sve zdravstvene ustanove sa dugačkim listama čekanja i raditi na rešavanju tog problema“, navela je ona.

Grujičić je izjavila da su u toku pregovori sa Svetskom bankom, da očekuju odobrenje kredita, i najavila nabavku deset magnetnih rezonanci.

„Mobilni mamograf postavljen je ispred zgrade RTS u okviru kampanje ‘Rak je izlečiv’, a prijavljivanje za skrining počinje od sutra“, rekla je ministarka zdravlja.

Glas javnosti/R05S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR