Glas Javnosti

GRAĐANI SE ŽALE NA BUKU SA BEOGRADSKOG AERODROMA, traži se rešenje

Društvo
Autor: Glas javnosti

Članovi Radne grupe intenzivno rade na prikupljanju detaljnih informacija o letovima koji prelaze granične vrednosti buke.

Radna grupa za stručnu analizu, formirana u cilju pronalska najpogodnijeg rešenja za smanjenje buke koju prouzrokuju vazuhoplovi sa aerodroma "Nikola Tesla", održala je sastanak u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva Srbije u cilju rešavanja tog problema na koji su se žalili građani opštine Novi Beograd.

- Na sastanku je predloženo da se u narednom periodu propiše privremena mera za smanjenje buke u vidu zabrane poletanja mlaznih aviona sa intersekcija u slučaju korišćenja procedure TISAK 3Z, za sve letove koji se obavljaju u periodu od 6 do 7 časova - navodi se u saopštenju Direktorata.

Članovi Radne grupe intenzivno rade na prikupljanju detaljnih informacija o letovima koji prelaze granične vrednosti buke, sa ciljem unapređenja i pokretanja novih inicijativa za pronalaženje rešenja za smanjenje buke prouzrokovane operacijama vazduhoplova.

Direktorat je, kako se dodaje u saopštenju, 15. septembra inicirao sastanak sa predstavnicima MGSI-a, Ministarstva zaštite životne sredine, Er Srbije, Kontrole letenja Srbije i Crne Gore SMATSA i Aerodroma Beograd, radi razmatranja regulativnih i operativnih rešenja za smanjenje buke usled sve većeg broja žalbi građana - žitelja Bežanijske kose i Novog Beograda na povećanu buku vazduhoplova.

Podsećaju da je upravo shodno zaključku sastanka formirana Radna grupa za stručnu analizu operativnih predloga izmene procedure TISAK 3Z.

Članovi radne grupe, predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Direktorata civilnog vazduhoplovstva, kontrole letenja Srbije i Crne Gore SMATSA, Er Srbija i Aerodroma Beograd, dogovorili su da u narednom periodu prikupe informacije o svim letovima koji prelaze granične vrednosti buke definisane za industrijsku zonu u kojoj se nalazi aerodrom Nikola Tesla. 

- Informacije će biti prikupljene uz pomoć mreže mernih uređaja za merenje buke-mikrofona koji su instalirani na različitim lokacijama po gradu, on-line aplikacije Aerodroma Beograd (Web Track), kao i detaljne analize karakteristika predmetnih letova od strane SMATSA, na osnovu kojih će biti odlučeno koje mere za smanjenje buke je neophodno dodatno propisati - navodi se u saopštenju iz Direktorata.

Glas javnosti/K01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR