Glas Javnosti

GRAĐANI OPREZ: Nove prevare haraju, zovu, pa se predstavljaju kao policija

Društvo
Autor: Glas javnosti

Zagrebačka policija izvestila je u sredu da je Nacionalni CERT primetio nove pokušaje prevare u kojima se prevaranti predstavljaju kao policajci te putem telefonskog poziva uveravaju građane da im je lična karta korišćena u kriminalnim radnjama.

U policiji navode da se prilikom dolaznog poziva prikazuje hrvatski broj, a osobe komuniciraju na engleskom jeziku. Prevaranti, precizira policija, uveravaju građane da im je kompromitovana ili istekla lična karta te ih usmeravaju na javljanje jednom od operatera ili agenta.
Nakon što se pritisne broj 1, javlja se osoba koja se na engleskom jeziku predstavlja kao pripadnik hrvatske policije, ističe policija dodajući da se ovakav tip prevare koristi za krađu ličnih podataka, a potencijalno i krađu financijskih sredstava.

U saopštenju ističu da hrvatska policija s građanima neće započeti razgovor automatizovanom porukom na engleskom jeziku te savetuje prekid komunikacije čim prepoznaju prevaru.


Uz to, savetuje građane da ne dele lične podatke s nepoznatim osobama, ne fotografiraju lične dokumente i ne šalju ih nepoznatim osobama kao i da ne uplaćuju novac za sumnjive usluge ili ucene.

Takođe, policija poziva građane da prijave pokušaj prevare i podele informaciju s drugima kako oni ne bi postali žrtve, dok se dodatni saveti te podatak gde prijaviti krivično delo može pronaći na internet stranici webheroj.hr.


Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR