Glas Javnosti

Glavni razlozi za povratak srpskih studenata kući: Rezultati novog istraživanja"

Društvo
Autor: Glas javnosti

Istraživanje u koje je bilo uključeno preko 1100 ispitanika, otkriva da su porodični razlozi ključni motiv za njihov povratak

Prema nedavno sprovedenom istraživanju sajta Startuj Infostud i Organizacije srpskih studenata u inostranstvu, uz podršku Ministarstva turizma i omladine Republike Srbije, velika većina srpskih studenata koji trenutno obrazovanje stiču van granica zemlje, tačnije 81%, izražava želju za povratkom u Srbiju nakon završetka studija. 

Istraživanje u koje je bilo uključeno preko 1100 ispitanika, otkriva da su porodični razlozi ključni motiv za njihov povratak.

Ispitanici, među kojima je 57% upisano na osnovne studije, 27% na master studije, dok je 16% na doktorskim i specijalističkim studijama, pokazali su snažnu emocionalnu povezanost sa zemljom, pri čemu 70% njih kao glavni razlog povratka navodi upravo porodične razloge.


Zapošljavanje u zemlji je takođe važan faktor, sa 23% ispitanika koji to navode kao razlog, dok se 7% odlučuje na povratak iz raznih drugih razloga, uključujući obrazovanje, patriotizam, i tradiciju. 

Faktori poput vladavine prava i institucija su se pokazali kao ključni u odluci o povratku, sa prosečnom ocenom značaja od 4.68, dok su ekonomski uslovi i visina plate na drugom mestu sa ocenom 3.48. Većina studenata, koji se nadaju povratku, planira to učiniti na početku svoje karijere, između 25. i 35. godine života, dok 11% planira povratak odmah nakon završetka studija.

Što se tiče očekivane plate, studija pokazuje da bi tri petine studenata radilo za platu do dve prosečne zarade u Srbiji (do 166.000 dinara), dok bi svaki peti ispitanik želeo platu veću od tri prosečne zarade (do 249.000 dinara). Zanimljivo je da 16% studenata očekuje platu iznad tri prosečne zarade (preko 250.000 dinara), a 6% bi radilo i za prosečnu platu (83.000 dinara).


Podaci takođe pokazuju da su najtraženija zanimanja u protekloj godini bila u oblastima trgovine i prodaje, IT sektora, mašinstva, administracije i rada u magacinu.

Ovo istraživanje pruža uvid u perspektive mladih ljudi koji su spremni da svoje znanje i veštine stečene u inostranstvu primene u domovini, istovremeno naglašavajući značaj podrške ekonomskom razvoju i poboljšanju uslova za rad i život u Srbiji kako bi se ovaj trend održao.

Glas javnosti /D03S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR