Glas Javnosti

Dve krvne grupe najpotrebnije, odazovite se apelu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Davalac krvi može biti svaka zdrava, odrasla osoba, starosti od 18-65 godina

Kao i svakog leta i ovog su smanjene rezerve krvi – na nedeljnom nivou je potrebno da se prikupi 1.500 jedinica krvi, a protekle nedelje prikupljeno je svega 1.050 jedinica. Najpotrebnije su A+ i 0+ krvna krupa, koje su i najčešće u našoj populaciji.

Ivana Rodić iz Instituta za transfuziju krvi kaže da je više razloga za smanjenje broja davalaca krvi. Pored toga što su mnogi otišli na odmor, visoke temperature i nagle promene vremena uticale su na to da manje ljudi dâ krv.

"Tokom prošle nedelje prikupljeno je manje od 1.050 jedinica krvi, a ono što nam je na nedeljnom nivou neophodno za snabdevanje bolnica u Beogradu i osam opštih bolnica u Srbiji, za koje smo mi nadležni, je oko 1.500 jedinica. Što se tiče krvnih grupa, drastično su smanjene rezerve svih negativnih, ali i najčešće krvne grupe u našoj populaciji, a to su A+ i 0+ krvna grupa", rekla je Rodićeva.

Institut za transfuziju krvi radi od 7 do 19 časova radnim danima, subotom od 8 do 15, dok nedeljom ne radi. Mobilne ekipe se organizuju tokom čitave nedelje.

Transfuziološki autobus biće od 11.00 do 14.00 u naselju Stepa Stepanović, a od 9.00 do 12.00 u Požeškoj ulici ispred Doma zdravlja. 

Autobus će u subotu biti u Mionici, u Termama Vrujci, kao i na Vidikovcu.

Davalac krvi može biti svaka zdrava, odrasla osoba, starosti od 18-65 godina kod koje se lekarskim pregledom i proverom krvne slike, odnosno nivoa hemoglobina, utvrdi da davanje krvi neće ugroziti ni nju, niti osobu kojoj bi se ta krv primenila.

Interval između davanja krvi je tri meseca (12 nedelja) za muškarce i četiri meseca (16 nedelja) za žene. Davalac mora da ima više od 50 kilograma.

U ovom letnjem periodu savetuje se veća hidratacija i sklanjanje sa sunca posle davanja krvi.

Glas javnosti /U01S 

 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR