Glas Javnosti

DS: Ministarka odmah da povuče novi pravilnik o ocenjivanju

Društvo
Autor: Glas javnosti

Resorni odbor za obrazovanje Demokratske stranke zatražio je od ministarke Slavice Đukić Dejanović da odmah povuče novi Pravilnik o ocenjivanju, jer je donet bez konsultacija sa prosvetnim radnicima i sadrži odredbe koje otežavaju i unižavaju položaj prosvetnih radnika i vode ka daljem urušavanju obrazovanog sistema u Srbiji.

„Novi pravilnik je donet bez konsultacija sa prosvetnim radnicima i sindikatima u obrazovanju, u birokratskom maniru, bez imalo osećaja o stanju u obrazovanju. U trenutku, kada sve više nastavnika odlazi iz prosvete, a sve manje mladih upisije studije koje školuju nastavni kadar, ova odluka ide u pravcu dalje devastacije srpskog obrazovanja“, naveo je DS u saopštenju.


Dodaje se da odredba kojom se, na zahtev više od polovine roditelja, pokreće procedura kontrole i evaluacije rada nastavnika, omogućava otvaranje Pandorine kutije.

„Već posle nekoliko ovako pokrenutih postupaka nezadovoljnih roditelja, veliki broj nastavnika i učitelja će dodatno sniziti već niske kriterijume za ocenjivanje ili napustiti prosvetu, jer neće dopustiti da lica koja nisu kvalifikovana za ocenu rada prosvetnih radnika sada mogu da pokreću procese za ispitivanje kvaliteta njihovog rada. Nastavni kadar je već sada zatrpan administracijom, od njih se očekuje da budu i psiholozi i obezbeđenje, a sve za platu manju od republičkog proseka. Novi pravilnik o ocenjivanju je samo kap u već prepunoj čaši žuči“, navode iz DS.


Zbog toga Demokratska stranka poziva ministarku prosvete da momentalno povuče novi Pravilnik o ocenjivanju na doradu, uz obavezne konsultacije sa zaposlenima u obrazovanju“, zaključio je Milan Jevtić, član Resornog odbora za obrazovanje

Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR