Glas Javnosti

DOKLE ĆE TRAJATI ZIMSKI RASPUST? Evo šta kažu u Ministarstvu prosvete

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ako dobije informacije od Ministarstva zdravlja o razlozima za produženja raspusta, Ministarstvo prosvete će, kako se navodi, postupiti u skladu sa tim.

Prema prosvetnom kalendaru zimski raspust za osnovce i srednjoškolce u Srbiji trebalo bi da traje do 19. januara, a prema informacijama iz Ministarstva zdravlja, za sada raspust neće biti produžen.

- Inicijativa za produženje zimskog raspusta do sada nije stigla Ministarstvu prosvete, niti je u okviru resora prosvete ta mogućnost razmatrana - naveli su u odgovoru na pitanje Foneta iz Ministarstva prosvete.

Ako dobije informacije od Ministarstva zdravlja o razlozima za produženja raspusta, Ministarstvo prosvete će, kako se navodi, postupiti u skladu sa tim.

Batut za sada takođe nije poslao posebne preporuke, a očekuje se da će se saopštenjem u toku dana ili sutra oglasiti i Minstarstvo zdravlja.

- Ukoliko broj dece obolele od gripa bude i dalje u rastu, nadležni će pred kraj raspusta preispitati odluku - kažu oni za medije.

Epidemiolozi uveliko upozoravaju da nas najveći udar gripa očekuje upravo u januaru i februaru. Institutu za javno zdravlje Srbije prijavljeno je 9.143 slučajeva oboljenja sličnih gripu, najviše kod dece vrtićkog i osnovnoškolskog uzrasta.

Zbog toga se među roditeljima đaka pojavilo pitanje da li mogao da se ponovi scenario iz 2019. i 2020. godine kada je zimski raspust produžen zbog gripa.

Ne treba zaboraviti da postoji još jedan način da se iznađe rešenje za aktuelnu epidemiološku situaciju.

Pošto je ranijih godina zimski raspust trajao do polovine februara, kada vrhunac talasa gripa još traje, ne treba zaboraviti mogućnost da ove godine umesto produžetka zimskog raspusta imamo još jedan mini raspust u februaru.

Glas javnosti/K01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR