Glas Javnosti

DOBRE VESTI ZA ĐAKE : Izrađen program slobodnih nastavnih aktivnosti

Društvo
Autor: Glas javnosti

Najnoviji program slobodnih nastavnih aktivnosti, čiji će fokus biti na afirmisanju vrednosti i vrlina, treba očekivati od početka nove školske godine, rekla je danas Eleonora Vlahović iz Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

"U pitanju je nešto što je izborno, a škola može i sama da kreira sopstvenu aktivnost ili da je preuzme sa liste onih koje je Zavod već razvio i nalaze se u pravilniku", napomenula je Vlahović.


Ističe da je cilj da se učenicima ponude što različitije aktivnosti kako bi mogli
da zadovolje i razvijaju svoja interesovanja.

"Nakon onoga što nas je zadesilo u maju, počeli smo da razmišljamo o jednoj slobodnoj nastavnoj aktivnosti koja bi bila malo više fokusirana na neke vrednosti i vrline, jer smo se mnogo bavili onim što je loše, pa smo napravili jedan program koji je danas razmatran na nacionalnom prosvetnom savetu i procenjen kao veoma koristan, iako ima izvesnih zahteva za nekim malim korekcijama", navodi Vlahović, koja je jedan od rukovidilaca u Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.
Prema njenim rečima, program će po svemu sudeći biti spreman za sledeću godinu.

"Međutim, ponešto je ostalo nejasno s ozbirom na to da su se učenici već u junu opredelili za slobodne nastavne aktivnosti, pa treba videti kako će se to dalje razvijati", napomenula je Vlahović i dodala da to treba da reši nadležno ministarstvo.

Ona je poručila da je, što se tiče Zavoda, napravljen program koji "možda deluje starinski".

"Ali mislim da će prijati i učenicima, i nastavnicima i roditeljima, jer je potpuno afirmativan i ne govori o nasilju, agresivnosti, diskriminaciji, stereotipima, već samo o vrlinama i vrednostima", kazala je.

Podsetila je da je opšte poznato da je "civilizacija preživela zahvaljujući dobrim delima, ali onih deset odsto baci u senku sve ono što je dobro".

"Zato hoćemo da podstaknemo učenike da steknu osetljivost da prepoznaju šta se sve oko njih lepo dešava", kaže Vlahović.

Istakla je da program nije zamišljen kao nešto što opterećuje i ocene su opisne.

"Nema kontrolnih, pismenih i nastavnik tu nije predavač, već je neko ko vodi grupu, a cilj je da deca razmenjuju misli i osećanja, dok razgovor treba da ide kroz različite forme - radionice, kvizove, gostovanja, gledanje filmova sa diskusijama ili će recimo biti prikazan neki provokativan sadržaj, pa će se deca izjašnjavati za ili protiv", kaže ona.

Prema njenim rečima, veoma je dugačko uputsvo i nastavnicima je dato mnogo smernica, ali oni mogu sve to da kreiraju apsolutno u skladu sa svojim grupom i načinom rada.


"Predvideli smo da program realizuju psiholozi i pedagozi, ali videćemo da li će to tako i ostati, jer to treba da budu verzirani ljudi, recimo, da vladaju nekim veštinama kao što je prepoznavanje sopstvenih i tuđih emocija, volontiranja ili priče o opštem dobru, što smo strašno zanemarili, jer kao što kaže ona afrička poslovica - ’Ako nije svima dobro, onda nije nikome dobro’", poručila je ona.

Slobodna nastavna aktivnost je izborna, kako kaže, ali kada je učenik izabere, ona je obavezna, i mora da je pohađa sa jednm časom nedeljno, a škola je u mogućnosti da kreira i sopstvenu aktivnost, ukoliko neko od nastavnika to želi i to mora da bude u skladu sa formularom.

"Primetili smo i da druge zemlje imaju slične aktivnosti i da moramo da se vratimo na nešto slično onome kao kada su deca odlazila u izviđače. Videćemo u kom će smeru civlizacija da ide, ali bez ’Ljubi bližnjeg svog’, nama nema opstanka", naglasila je.

Istakla je da mnogo toga treba da bude urađeno u školama i napomenula da "nekada neki nesrećni događaji pokrenu neke stvari koje su nam bile neophodne".

"Koren toga je to što su i same škole marginalizovale slobodne nastavne aktivnosti, jer se sve fokusralo na obrazovanje i završni ispit, pa nam je nekako to ostalo ispod radara. Zato mislim da je vreme da se to promeni, pa smo mi u Zavodu izdali priručnik kako sve to može da bude realizovano, a ponuda će biti šarena da svako dete može da pronađe sebe u tome", dodala je Vlahović.

Glas javnosti/T01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR