Glas Javnosti

Đukić Dejanović: Više od 250.000 studenata ide na državne fakultete, a evo kako je u privatnim

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ministarka je čestitala Dan studenata i podsetila da se 4. april obeležava kao studentski praznik u znak sećanja na demonstracije koje su, kako je navela, organizovali studenti u Beogradu 1936. godine protiv jačanja fažizma u zemlji.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović rekla je danas na skupu koji povodom Dana studenata organizuje Studentska konferencija akademija strukovnih studija i visokih škola Srbije (SKAS) da u Srbiji na ukupno 19 univerziteta studira više od 250 hiljada studenata.

Ministarka je čestitala Dan studenata i podsetila da se 4. april obeležava kao studentski praznik u znak sećanja na demonstracije koje su, kako je navela, organizovali studenti u Beogradu 1936. godine protiv jačanja fažizma u zemlji.

"Tog 4. aprila pre 88 godina ubijen je student Pravnog fakulteta Žarko Marinović, braneći kolegu od napada nožem. U znak sećanja na njegovu tragičnu smrt, 4. april ustanovljen je kao Dan studenata beogradskog Univerziteta", rekla je Đukić Dejanović.


Naglasila je da su studenti, zahvaljujući svom znanju i obrazovanju, snaga svakog društva.

"U Srbiji na ukupno 19 univerziteta - na devet državnih i 10 privatnih studira više od 250 hiljada studenata, od čega je 226.108 na državnim, a 32.287 na privatnim visokoškolakim ustanovama", rekla je ona.

Prema njenim rečima, povećanje broja visokoobrazovanih ljudi i povećanje kvaliteta njihovog obrazovanja predstavlja jedan od strateških ciljeva Srbije.

Dodala je da studenti u Ministarstvu prosvete imaju podršku i da kroz partnerski odnos sa studentskim organizacijama i zajedničko delovanje unapređuju visoko obrazovanje.

Podsetila je da je omogućeno studiranje po dualnom modelu.

"Cilj uvođenja dualnog modela studiranja jeste pružanje mogućnosti studentima da značajno povećaju svoju konkurentnost na tržištu rada i imaju veće šanse za zapošljavanje kod poslodavaca kod kojih su obavili učenje kroz rad", rekla je ministarka.

Ona je istakla da Srbija i resorno ministarstvo značajnim ulaganjima u infrastrukturu u visokom obrazovanju doprinose pobošljanju kvaliteta visokog obrazovanja.

"Nastavljamo da ulažemo u projekte obnove i izgradnje domova za studente u nameri da uslovi u njima budu što bolji. Takođe, nastavljamo ulaganja i u visokoškolske ustanove. To je jedan od prioriteta i u planu Skok u budućnost Srbija 2027", rekla je Đukić Dejanović.


Podsetila je i da predstoji izgradnja novog objekta za smeštaj studenata u Studentskom gradu sa 1.000 novih mesta.

"Gotov je idejni projekat, radi se na izradi projektno-tehničke dokumentacije, nakon čega se može ući u postupak izbora izvođača", rekla je ona.

Ministarka je podsetila i na zajednički projekat koji je pokrenut na inicijativu studenata, a to je studentska kartica.

Događaju su prisustvovali i državni sekretar Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Vukašin Grozdić, direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje Gabrijela Grujić, predsednik Konferencija i akademija visokih škola Branko Savić, predsednica SKONUS-a Margareta Smiljanić i predsednik SKAS-a Vojislav Stojanović.



Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR