Glas Javnosti

Direktor Instituta za reumatologiju: NIJE BILO MOBINGA, REKAO SAM PAR REČI ZBOG KOJIH SE KAJEM

Društvo
Autor: Glas javnosti

Povodom nedavnog protesta zaposlenih Instituta za reumatologiju koji su zatražili smenu vršioca dužnosti direktora Gorana Radunovića, jer tvrde da trpe mobing, rukovodstvo instituta održalo je konferenciju za novinare na kojoj je negiralo optužbe.

U Institutu postoji poverenik za mobing i služba koja se time bavi, ali nije bilo žalbi na mobing, osim jedne koju je uputio lekar kome nije dozvoljeno da ode na kongres bez plaćene kotizacije, koja je obavezna, rečeno je na konferenciji.

– Postoje pravila koja svako od zaposlenih treba da poštuje, to su mere izvršenja, normativi koje su propisali Ministarstvo zdravlja i Republički fond zdravstvenog osiguranja. Oni podrazumevaju da svaki naš doktor treba da ima godišnje između 170 i 210 hospitalizacija i da pregleda oko 1.200 osoba. Naši lekari nisu dostigli te normative, već smo na 50 odsto traženog izvršenja što se tiče hospitalizacije – rekao je prof. dr Goran Radunović, v.d. direktora Instituta za reumatologiju.

NORMATIVI I RADNO VREME PO ZAKONU

Zbog toga su, kako je dodao, postavili normative koji su bili veoma blagi, niži od onih koje ima Univerzitetski klinički centar Srbije – da svaki lekar obavi prve preglede 18 pacijenata nedeljno i da mesečno ima makar pet bolnički lečenih pacijenata.

– To neki doktori nisu hteli da prihvate, nastupio je bunt jer im je i takvo izvršenje bilo preobimno. Navikli su da rade manje od toga. Takođe, uveli smo osmočasovno radno vreme, da imamo 40 radnih sati nedeljno, prema Zakonu o radu. Ranije to nije bio slučaj, jer su neke službe dolazile na posao u 8, a izlazile u 12.30. Da bismo se odbranili od zloupotreba, uveli smo sistem koji prati radno vreme, što je takođe počelo da smeta zaposlenima – kazao je Radunović.

Takođe, kako je dodao, radno vreme je usklađeno sa Vladinom uredbom koja nalaže da svi instituti moraju da imaju dežurnu službu tokom 24 časa, što ranije nije bio slučaj. I to je bio jedan od razloga zbog kojih su se zaposleni žalili Ministarstvu zdravlja, objasnio je i napomenuo da se sav prekovremeni rad zaposlenima plaća.  

“NEOVLAŠĆENO SNIMANJE DEO KAMPANJE”

Što se tiče žalbe medicinske sestre na koju je podigao glas i audio snimka koji je objavljen u medijima, naveo je da se to dogodilo decembra 2021. godine, kada je ta medicinska sestra vraćena iz kovid bolnice u Batajnici, gde je otišla na sopstveni zahtev.

– Ona je iz Batajnice vraćena zbog toga što je uskratila negu bolesnicima i nije postupala po nalogu pretpostavljenih. Potom nije slušala ni pretpostavljene u Institutu, a  kada je došla na razgovor tužeći svoje šefove, pitao sam je da li ima nešto da doda osim toga da je neko na nju podigao glas dok je s njom razgovarao telefonom, da li je bilo vređanja, mobinga, ona je odgovorila da nije. Posle toga sam ja rekao par reči zbog kojih se sada kajem, jer mislim da nije to trebalo da uradim. Međutim, naravno da nisam mogao da znam da me neko neovlašćeno snima i da će to posle 13 meseci upotrebiti u ovoj medijskoj kampanji. To je bila očigledna namera – rekao je Radunović.

ŠTA SU UTVRDILE INSPEKCIJE I NADZORNI ODBOR

U Institutu je bilo, kako je saopštio, desetak nadzora zdravstvene i inspekcije rada i jedan sanitarne. Nalazi su, prema njegovim rečima, bili uglavnom dobri, jedino je sanitarna inspekcija uočila minimalne nepravilnosti koje su u međuvremenu ispravljene. Rezultati poslednjeg nadzora zdravstvene inspekcije od pre dva dana tek treba da budu saopšteni. Sastao se i Nadzorni odbor Instituta koji je utvrdio da nema nikakvih nepravilnosti u radu, sem onih ispravljenih koje je konstatovala sanitarna inspekcija, naveo je v.d. direktora Instituta.

Kaže da je o protestu zaposlenih saznao iz medija i da je na snimcima sa protesta video dvadesetak zaposlenih koji su u tom trenutku bili na bolovanju, neki i duže od dva meseca.

– Video sam i one koji više nisu zaposleni, video sam članove sindikata, a video sam i da se neko čak usudio da poziva na protest pacijente koji boluju od ozbiljnih reumatskih bolesti, što ne mislim da je human čin – kazao je Radunović.

Dodao je da direktor u statusu vršioca dužnosti ne može da podnese ostavku.

– Može da zamoli predsednicu Vlade da ga razreši dužnosti. Međutim, u ovom trenutku nisam smatrao da sam učinio nešto pogrešno zbog čega bih morao da se podvrgnem takvom osećaju sramote da to uradim – zaključio je Radunović.

NA KONGRESE PO PROCEDURI

Doc. dr Mirjana Zlatković Švenda, predsednica Etičkog odbora Instituta za reumatologiju osvrnula se na primedbe koje su se odnosile na upućivanje zdravstvenih radnika i saradnika na kongrese, seminare i slične skupove.

– Prema procedurama Instituta vezanim za stručno usavršavanje, radnici idu na te skupove ukoliko imaju rad koji će tamo biti prezentovan, i oni imaju prednost. Obrazovali smo komisiju koja procenjuje da li su ispunjeni uslovi dati procedurom. Postoje žalbe radnika koji su posećivali kongrese, a da nisu dobili odobrenje komisije jer nisu imali plaćene kotizacije, koje su procedurama takođe propisane kao obavezne. U vreme kovida nisu mogli da idu na skupove, ali su ih pratili onlajn i svi su stekli uslove da produže svoje licence – objasnila je dr Mirjana Zlatković Švenda na konferenciji za novinare u beogradskom Medija centru.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR