Glas Javnosti

DANAS povodom Dana državnosti POČELA ARTILJERIJSKA PALJBA u Beogradu, Novom Sadu i Nišu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Proslava Dana državnosti Srbije, praznovanjem Sretenja – 15. februara, objedinjuje identitet države i vojske, čime se obnavlja najdublja povezanost u srpskoj državotvornoj tradiciji

Povodom Dana državnosti Srbije, danas će biti organizovana počasna artiljerijska vatra sa Kalemegdanske, Petrovaradinske i Niške tvrđave, a uporedo s time će početi defile brodova Rečne flotile, dok će se iznad više gradova moći videti prelet avijacije, nadovi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Pripadnici Garde Vojske Srbije će u 16 sati izvršiti počasnu artiljerijsku paljbu na tri lokacije: sa Savske terase na Kalemegdanu, sa Petrovaradinske tvrđave u Novom Sadu i sa Niške tvrđave u Nišu.

Takoše, uporedo sa izvršenjem počasne paljbe biće upriličen defile plovila Rečne flotile u Beogradu, na plovidbenoj ruti od Savskog jezera do Pančevačkog mosta, i u Novom Sadu od Žeželjevog mosta do mosta Slobode, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

U Domu Vojske Srbije u Nišu toga dana biće otvorena i izložba Vojnog muzeja povodom Dana državnosti pod nazivom „Srbija kroz vreme – 220 godina državnosti“, na kojoj će posetioci biti u prilici da vide eksponate koji su do sada retko izlagani, a koji svedoče o temeljima moderne srpske državnosti i spremnosti naroda i vojske da stečenu slobodu beskompromisno brani.

Povodom praznika, u Nišu će, sa početkom u 14 časova, biti priređen prikaz naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije, gde će posetioci moći da vide deo najsavremenijih sredstva naoružanja i vojne opreme kojima raspolaže Vojska Srbije.

Građani Srbije moći će da vide prelet avijacije nad Beogradom, Mladenovcem, Kragujevcem, Kruševcem, Nišom, Jagodinom, Požarevcem, Smederevom, Pančevom i Novim Sadom, a helikoptere će imati priliku da na nebu iznad svojih gradova vide stanovnici Kraljeva, Čačka, Valjeva, Gornjeg Milanovca, Kruševca i Niša.

Ministarstvo odbrane je, takođe, ukazalo da će na dan praznika, u četvrtak, 15. februara, sa početkom u 19:30, Reprezentativni orkestar Garde Vojske Srbije u okviru promenadnog defilea izvesti tradicionalne srpske marševe i kompozicije popularne muzike nastupajući sa Policijskim orkestrom Ministarstva unutrašnjih poslova Knez Mihailovom ulicom, od Kalemegdana do Trga Republike u Beogradu.

Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije učestvovaće i u davanju vojnih počasti prilikom polaganja venca na grob Neznanom junaku na Avali, na centralnoj ceremoniji u Orašcu i državnoj ceremoniji na Oplencu, prilikom svečanog uručenja odlikovanja iz nadležnosti predsednika Republike, kao i na komemorativnim skupovima povodom Dana državnosti širom zemlje.

Proslava Dana državnosti Srbije, praznovanjem Sretenja – 15. februara, objedinjuje identitet države i vojske, čime se obnavlja najdublja povezanost u srpskoj državotvornoj tradiciji.

Glass javnosti / O10S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR