Glas Javnosti

DANAS JE SVETI NIKOLA: Okadite kuću tamjanom, decu darujte poklonima, a evo šta nikako danas ne treba raditi

Društvo
Autor: Glas javnosti

Današnji praznik spomen je na prenos moštiju Svetog Nikole iz likijskog grada Mira u Bari, gde se i danas nalaze

Mnoge porodice proslavljaju ovaj dan kao malu slavu, preslavu ili zavetinu. Današnji praznik spomen je na prenos moštiju Svetog Nikole iz likijskog grada Mira u Bari, gde se i danas nalaze.

Prema predanjima, pri prenosu moštiju desila su se mnoga čuda – iscelili se bolesni, hromi i slepi, gluvi i besomučni. Vernici kažu da se čuda i danas dešavaju, pa se ovom svetitelju mole kada se nađu u nevolji ili bolesti. Mnogi hrišćanski hodočasnici danas odlaze u grad Bari.

U narodu ovaj datum je poznat kao Letnji ili Mladi Sveti Nikola, ponegde i kao Nikolice.

printscreen
foto: Glas javnosti



Prema narodnim verovanjima, ovaj prolećni praznik, vezan je za obrađivanje zemlje.

Danas ne valja raditi nikakve kućne poslove, nikako ne valja da se pere veš, čisti kuća ili radi bilo kakav kućni posao, prema verovanjima.

Ponegde se, kao i za zimski Nikoljan, deci daruju pokloni.

Ovaj praznik se naziva i letnji Sveti Nikola iako kalendarski ne pripada letu ali najčešće bude lepo vreme na taj dan.

printscreen
foto: Glas javnosti/ espreso



Sveti Nikola je rođen u gradu Patari, u oblasti Likije, na području današnje Male Azije.

Bio je jedinac.

Njegovi roditelji su bili bogati i znameniti. Njegovi roditelji, Teofan i Nona bili su visokorodni i činili su mnoge milostinje prema siromašnima.

Ime je dobio po svom stricu Nikolaju, episkopu grada Patare. Zamonašio se u manastiru “Novi Sion” i još za života narod ga je prozvao Svetiteljem. Bio je izabran za arhiepiskopa grada Mira u Likiji, gde je i sahranjen.

Posle smrti roditelja, Nikola je imanje razdelio siromašnima ne zadržavajući ništa za sebe. Potom, Sveti Nikola biva izabran za arhiepiskopa u gradu Miru, u Likiji. Poučavao je narod veri, obilazio bolesne, otkupljivao je zarobljenike, obilazio gradove i sela.

wikipedia
foto: Glas javnosti



Sveti Nikola je umro 19. decembra 345. godine (prema Julijanskom kalendaru 6. decembra), pa se taj dan obeležava kao pomen svetitelju i najčešća je srpska slava.

Srpske porodice, koje tog svetitelja smatraju svojim zaštitnikom, na ovaj dan proslavljaju svoju krsnu slavu i slave Svetog Nikolu koji važi za zaštitnika putnika, moreplovaca, ribara i splavara.

Pravoslavni vernici svetog Nikolu smatraju borcem za Hristovu veru, pobednikom zla za ceo svet, a njegovo ime znači narodni pobednik.

Hrišćani veruju da svojim čudesnim moćima Sveti Nikola pomaže svakom ko mu se obrati za pomoć u bolesti, nemoći i duševnoj patnji. Uz pomoć njegove molitve slepima se vraća vid, hromi prohodaju, a gluvima se vraća čulo sluha.

Prema predanju, smatra da je sveti Nikola povratio vid Stefanu Dečanskom, pa je ovaj srpski kralj hram u kome su pohranjene mošti Svetog Nikole okitio srebrom i slao bogate priloge za njegovo opremanje.

Glas javnosti / O10S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR