Glas Javnosti

CELO ODELJENJE VEĆ TRI NEDELJE NE IDE U ŠKOLU ZBOG NASILNOG ĐAKA: Jeziv slučaj vršnjačkog maltretiranja u OŠ u Barajevu!

Društvo
Autor: Glas javnosti

"Plašimo se za bezbednost naše dece. Sve smo pokušali, nadležne institucije su bez rešenja".

Ovim rečima govore neutešni roditelji čija deca pohađaju VI razred Osnovne škole "Knez Sima Marković" iz Barajeva a u kojoj 24 učenika jednog odeljenja već tri nedelje ne odlaze na nastavu jer se zbog vršnjačkog nasilja ne osećaju bezbedno.

- Mi više ne možemo da trpimo. Naša agonija traje već godinu dana i niko ništa ne preduzima. Dete maltretira ceo svoj razred, ali i druga odeljenja. Nakon masakra u OŠ "Vladislav Ribnikar", uplašili smo se i obustavili nastavu - navodi Milan Gorunović, zabrinuti otac dečaka koji trpi vršnjačko nasilje.

On navodi da su sa problemom upoznati lokalna samouprava, škola, Ministarstvo prosvete, policija, socijalno i ističe – problem ne može da se reši.

- Danas smo bili u Centru za socijalni rad i rečeno nam je da oni ne mogu da nam pomognu. Imaju svoje zakone koji u ovom slučaju ne mogu ništa da reše. Od njih smo kao odgovor dobili da će roditelji dečaka zajedno sa njim biti poslati kod psihologa - priča naš sagovornik.

"Imam osećaj kao da dete šaljem na ratište"

Ističe i da dečak nije nasilan samo prema svom odeljenju, već i drugim razredima iz cele škole.

- Svakog dana kada sam slao dete u školi, imao sam osećaj kao da ga šaljem na ratište. Taj dečak je dosta krupan i jak. Ometa časove, cepa deci sveske i vežbanke. Neretko ih bode šestarom, davi, fizički nasrće na njih. Mnogo puta smo do sada prijavili, međutim, u evidenciji Centra za socijalni rad postoji samo jedna prijava. Očigledno da su sve naše prijave završile u fioci - navodi očajni otac.

Sagovornik je ispričao nam je i da je dečak koji vrši nasilje jednu devojčicu nasilno ubacio u toalet, te da je terao da skine majicu.

- Otac te devojčice bio je šokiran. Odmah je otišao da prijavi slučaj policiji, samo što to očigledno nigde nije zabeleženo - tvrdi otac.


Prema njegovim rečima, nekoliko dece je čak završilo i u bolnici sa teškim povredama, te da je to bio alarm da deca više ne odlaze na nastavu.

- Nastavnici nas podržavaju, i njima je muka od cele ove situacije. Šalju deci materijal za rad i učenje od kuće. Ne mogu da održe nastavu zbog tog dečaka, a i svesni da neko može biti povređen prihvatili su ovu opciju. Majka nasilnog dečaka čak podnosi prijave protiv roditelja, direktora i nastavnika - navodi otac.

"Šta treba da se desi, da bi neko odreagovao?"

Kako dalje navodi, prethodni razredni starešina napustio je svoje radno mesto jer nije mogao da izdrži pritisak majke dečaka koji vrši nasilje.

- Ona štiti svoje dete i ne želi da potpiše da ide u specijalnu školu. Iz škole nam je rečeno da dete ne može biti ispisano bez saglasnosti roditelja. To je suludo, da li to znači da dete može da radi šta hoće i da mu niko ništa ne može? Pa upravo zbog tog deteta, jedan učenik završio je na Institutu za majku i dete, a drugi u Tiršovu. Ne znam šta treba da se desi da bi neko odreagovao? - rekao je otac.

Roditelji čija deca već tri nedelje ne odlaze u školu mole nadležne institucije za pomoć, te navode da će, ukoliko se ništa ne preduzme, stupiti u štrajk!

- Očajni smo, ne želimo više ovo da trpimo. Direktor škole je naveo da će dete dobiti pratnju, ali tako je bilo i prošle godine pa se sve vratilo na staro. Želimo da pošaljemo decu u školu u kojoj će biti bezbedni! - navode očajni roditelji.


Glas javnosti/B06S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR