Glas Javnosti

Čak 16 operacija koje su bile na čekanju: Evropski rekorder Institut "Dedinje"

Društvo
Autor: Glas javnosti

Svi pacijenti se dobro osećaju i već dan posle intervencije biće otpušteni kućama

Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" ponovo je postao evropski rekorder, pošto je u jednom danu urađeno 16 kriobalon kateterskih ablacija atrijalne fibrilacije.

Nakon mnogih dosadašnjih svetskih, evropskih i sopstvenih rekorda, u Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" ekipa lekara-elektrifiziologa, medicinskih sestara, instrumentarki i tehničara po prvi put u Srbiji i Evropi, za jedan dan, uradila je čak 16 kriobalon kateterskih ablacija atrijalne fibrilacije. Tim lekara koji su izvodili intervencije činili su dr Milosav Tomović, dr Velibor Ristić i dr Dejan Kojić, saopšteno je iz Instituta "Dedinje".


Svi pacijenti se dobro osećaju i već dan posle intervencije biće otpušteni kućama.

Uvidom u dostupnu literaturu iz najvećih zdravstvenih centara, do sada ne postoje podaci da je neka ustanova u Evropi izvela ovoliko intervencija tog tipa u jednom danu.

Kako se ističe u saopštenju, Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" je logistikom i zalaganjem svih službi ustanove i ovoga puta pokazao da ne postoje prepreke u želji za smanjenjem lista čekanja, pošto se ne tako davno na ovakvu intervenciju čekalo i više godina, a sada do samo nekoliko meseci.

Direktor Instituta "Dedinje" prof. dr Milovan Bojić istakao je da se ovim podvigom Institut "Dedinje" definitivno upisao u kuću slavnih, ne samo srpske, već i evropske medicine, obarajući nesvakidašnji rekord - 16 krioablacija u jednom danu. Ukazao je da su sve prateće službe Instituta funkcionisale, kao i uvek, besprekorno i da je Institut pokazao da je odlično ovladao metodom koja se u svetu primenjuje od 2010. godine, a kod nas od 2014. godine.


Naveo je da je ta metoda do sada već primenjena kod više hiljada pacijenata, a da je to što je u jednom danu urađeno čak 16 tih intervencija velika nada naše pacijente kojima je to jedini put za lečenje i izlečenje kompleksnog stanja kao što je srčana aritmija.

"Naši pacijenti su godinama čekali na ovakve intervencije, a Dedinje radi i uradiće sve da skrati liste čekanja. Ovim uspehom smo potvrdili da smo u stanju da žestoko "udarimo" na tu listu i da je ne samo prepolovomo, nego da je svedemo na minimum", naglasio je Bojić.

On se zahvalio na podršci i razumevanju Ministarstvu zdravlja Republike Srbije i Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje.


Načelnik Odeljenja za elektrofiziologiju Instituta "Dedinje" dr Milosav Tomović rekao je da u Srbiji liste čekanja nisu više nepremostiva prepreka. On je rekao da atrijalna fibrilacija predstavlja najčešću aritmiju koja se javlja u ljudskoj populaciji i da, ako se pravovremeno ne dijagnostikuje i otpočne sa adekvatnom terapijom, to stanje može dovesti do ozbiljnih komplikacija kao što su srčano popuštanje i moždani udar.

Elektrofiziolog dr Velibor Ristić naveo je da tokom i nakon ovih zahtevnih 16 intervencija nije bilo nikakvih komplikacija i ukazao da je reč o intervenciji koja u jednom danu rešava problem od kojeg pacijenti godinama pate.

"Nekada je ova procedura rađena čak četiri sata, a danas do svega sat vremena, zahvaljujući izvanrednom timu koji je veoma dobro uigran", naveo je Ristić.

Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR