Glas Javnosti

BORBA GRAĐANA VELIKIH CRLJENA PROTIV ZAGAĐENJA IZ TERMOELEKTRANE: Umesto hitnog postupka - odugovlačenje

Društvo
Autor: Glas javnosti

Tužba protiv EPS-a je podneta u februaru 2021. godine i već dve godine i sedam meseci nema nikakvog pomaka, žale se meštani i ukazuju da su neprekidno izloženi neograničenom zagađenju.

Godinama traje borba građana Velikih Crljena za, kako ističu, uklanjanje izvora opasnosti i prestanak povreda ustavnih i zakonskih ljudskih prava uzrokovanih štetnim aktivnostima Termoelektrane Kolubara A.

U vezi sa tim, pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu, po tužbi građana Velikih Crljena od februara 2021, u toku je postupak protiv „Elektroprivrede Srbije“.

– Od podnošenja tužbe do danas proteklo je više od 2 godine i 7 meseci, a da u postupku nije sprovedena nijedna dokazna radnja! Štaviše, preko 2 godine i 5 meseci traje samo postupak utvrđivanja nadležnosti beogradskih sudova za suđenje u ovom predmetu, što je apsolutno suprotno Zakonu o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku, Zakonu o parničnom postupku, Ustavu i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, saopštila je Advokatska kancelarija Sretena Đorđevića, koja zastupa meštane Velikih Crljena.


Zbog takvog (ne)postupanja Prvog osnovnog suda u Beogradu i Višeg suda u Beogradu, kako se dodaje u saopštenju, pozivajući se i na praksu Evropskog suda za ljudska prava, građani Velikih Crljena su 27. septembra ove godine podneli prigovor zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku predsedniku Prvog osnovnog suda u Beogradu.

Ističe se da je ovaj postupak hitan, po izričitoj odredbi člana 107. stav 5. Zakona o zaštiti životne sredine.


Ukazuje se javnosti i na činjenicu da je tokom postupka Viši sud u Beogradu svojim rešenjem utvrdio povredu zakona od strane Prvog osnovnog suda u Beogradu koja je uzrokovala i uzrokuje višemesečno produženje postupka odlučivanja o nadležnosti, a direktno na štetu građana Velikih Crljena koji su konstantno i dalje izloženi neograničenom i nekontrolisanom zagađenju sredine u kojoj žive, rade, formiraju porodice i odgajaju svoju decu.

Apeluje se na javnost i medije da prepoznaju hitnost i prenesu vest o značaju i težini situacije u kojoj se građani Velikih Crljena nalaze.

Apeluje se i na pravosudne organe Republike Srbije da u najkraćem roku preduzmu sve potrebne radnje radi ubrzavanja ovog hitnog postupka i omogućavanja građanima Velikih Crljena ostvarivanje ustavnih i zakonskih prava, pava na pravično suđenje i suđenje u razumnom roku.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR