Glas Javnosti

Beograd će za tramvaje platiti više nego Rim

Društvo
Autor: Glas javnosti

Cena nabavke tramvaja za koju je grad Beograd raspisao tender sa maksimalnih 140 miliona evra za 25 vozila daleko premašuje uobičajenu cenu za slične nabavke tramvaja u drugim gradovima Evrope, piše Beobuild.

„Kao relevantno poređenje može se uzeti ovogodišnja nabavka 40 tramvaja sličnih karakteristika u Rimu za 130 miliona evra“, piše ovaj portal.

Grad Beograd raspisao je tender za nabavku 25 novih tramvaja za potrebe javnog gradskog prevoza.

Kako je prenosi Beobuild, raspisan tender za nabavku tramvaja novi je pokušaj da se realizuje dugo očekivana kupovina, pošto je prošle godine poništen prvi tender za dodatnih 20 novih tramvaja.

U novoj dokumentaciji nabavka je povećana sa 20 na 25 vozila, gde potencijalni isporučioci imaju rok za podnošenje prijava do 7. maja 2024. godine, a procenjena vrednost ugovora iznosi 140 miliona evra. Glavni kriterijumi za ocenu najbolje ponude biće cena vozila i rokovi prve isporuke.


Poslednja velika nabavka novih tramvaja desila se još 2011. godine kada je nabavljeno 30 vozila španskog proizvođača CAF.

Specifičnost beogradskog tramvajskog sistema jeste uski metarski kolosek, što će biti najveći izazov za proizvođače jer ovaj tip koloseka nije široko rasprostranjen. 

„Možda najveću zabrinutost oko ovog tendera za sada izaziva cena nabavke koja sa maksimalnih 140 miliona evra za 25 vozila daleko premašuje uobičajenu cenu za slične nabavke tramvaja u drugim gradovima Evrope. Sa ukupnom cenom od 140 miliona evra dolazimo do računice od 5.5 miliona evra po vozilu, što se čini zaista preskupo“, navodi Beobuild.

Kao relevantno poređenje navodi se ovogodišnja nabavka 40 tramvaja sličnih karakteristika u Rimu za 130 miliona evra.


„Ostaje da vidimo koliku će ponudu Beograd dobiti, odnosno da li će konkurencija na tenderu pomoći da se cena dovede u prihvatljive okvire“, navodi portal.

Glas javnosti /B09S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR